ROCCO STIGAO U RIM

Italiji izručen jedan od najtraženijih kriminalaca svijeta, vođa zloglasne mafije ‘ndraghete!

Morabito mora odslužiti 30 godina zatvora pravomoćno dosuđenih zbog mafijaške djelatnosti u redovima ‘ndranghete

Snimka izručenja

 Interpol

Rocco Morabito (56) izručen je iz Brazila i jutros prispio na vojni aerodrom Ciampino u Rimu. Tako je skinut s popisa najtraženijih odbjeglih talijanskih zločinaca, na kojoj je ispred njega po važnosti bio samo Matteo Messina Denaro (Cosa nostra).

Morabito mora odslužiti 30 godina zatvora pravomoćno dosuđenih zbog mafijaške djelatnosti u redovima ‘ndranghete, kao jedan od vođa klana Morabito iz Locrija u Kalabriji, specijaliziranoga za šverc droge iz Latinske Amerike. Uhvatila ga je 25-V-2021 brazilska Federalna policija, u Joãou Pessoi, glavnom gradu države Paraíbe, u suradnji s karabinijerima iz Kalabrije, uz pomoć talijanske Državne policije te američkih agencija DEA i FBI.

Morabito je utamničen prvi put 1988, kao 22-godišnji student Sveučilišta u Messini jer su on, Bruno Criaco i Annunziato Zavettieri prijetili profesoru. Od 1991 je bio u Milanu, gdje je 1992 organizirao prijevoz 592 kilograma kokaina iz Brazila, a 1993 još 693 kilograma. Snimljen je 1994 zajedno s ujakom Domenicom Mollicom na poslovnom dogovoru s kolumbijskim prodavačima droge. Te je godine osuđen na maksimalnu redovitu zatvorsku kaznu od 30 godina. Povukao se u potpunu ilegalu, a 1995 je utekao u Brazil. S lažnim identitetom, kao navodni Francisco António Capeletto Souza, operirao je iz Urugvaja od 2001 do 2017, kada je uhvaćen u Montevideu. U ožujku 2019 Urugvaj je odobrio njegovo izručenje Italiji, u lipnju je s još trojicom pobjegao iz zatvora.

image

Rocco Morabito (arhivska fotografija)

Evaristo Sa/AFP
image

Rocco Morabito

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:35