PODVARIJANTA VIRUSA

Italijom se proširio ‘omikron 2‘, osjetno je zarazniji od ‘originala‘, ali ne izaziva teže posljedice

Omikroni imaju još rodbine, na primjer podvarijantu BA.3. Potvrđuje se da je taj koronavirus veoma sklon mutacijama, a to mu olakšava velika baza zaraženih

Cijepljenje u Italiji

 Laporta Salvatore/ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, podvarijanta omikron 2 (preciznije: BA.2), prodro je u devet talijanskih oblasti u kojima obitava više od polovice talijanskog stanovništva. Prema talijanskim izvorima, omikron 2 je osjetno, oko 50 posto, zarazniji od omikrona, ali nema težih posljedica ni komplikacija. Ipak, tvrdi glavni ravnatelj Prevencije u Ministarstvu zdravstva Giovanni Rezza, ne razlikuje se mnogo od omikrona 1.

Bilježe ga Pijemont, Ligurija, Lombardija, Emilija i Romagna, Toskana, Lacij, Kampanija, te Sicilija - što znači da će zahvatiti i ostale.

Omikroni imaju još rodbine, na primjer podvarijantu BA.3. Potvrđuje se da je taj koronavirus veoma sklon mutacijama, a to mu olakšava velika baza zaraženih. Ima se gdje reproducirati i evoluirati.

Omikronova varijanta BA.1 bilježi već dvadeset mutacija, a BA.2 čak 27, još zapravo neproučenih. Nijedna od njih ne sliči na BA.1. Varijanta BA.3 ima 13 novih mutacija, od kojih su pet zajedničke s BA.1, a sedam s BA.2.

Da bude jasno, potpisani novinar o tome pojma nema, prepisuje podatke iz domene talijanskog Ministarstva zdravstva.

Možda se covid-19 zaista pretvori u sezonsku epidemiju poput gripe, s njezina četiri glavna soja. To ne znaju ni stručnjaci, i oni bauljaju u mraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:50