SPAS U ZADNJI ČAS

IVAN TELEGUZ PREŽIVIO NEMOGUĆE! Sve je bilo spremno za smaknuće, a onda je netko doviknuo: 'Nestalo nam je injekcija!'

 youtube screenshot

Muškarac osuđen na smrtnu kaznu u posljednji trenutak je spašen nakon što su vlasti američke savezne države Virginije u posljednji trenutak shvatile da nemaju koktel droga za smrtonosnu injekciju! Tako je Ivan Teleguz, inače Ukrajinac, dobio novu priliku da se uspije izvući s liste za egzekuciju. Izvršenje smrtne kazne trebalo se izvršiti 13. travnja, a novi datum još uvijek je nepoznat...

Teleguz je osuđen na smrtnu kaznu nakon što je 2006. godina organizirao ubojstvo svoje bivše djevojke. Sa Stephanie Sipe 'zakačio' se zbog alimentacije, a kulminacija svađe se dogodila kada je Ukrajinac platio 2000 dolara Edwinu Le Gilkesu i Michaelu Anthonyju Hetricku da ubiju djevojku. Teleguz je odvezao plaćene ubojice iz Pennsylvanije u Virginiju i jasno im poručio da joj prerežu grkljan.

Hetrick je stigao ispred Stana i lagao djevojci da hitno treba telefonirati. Nakon toga prerezao joj je vrat, ali je usput ozlijedio samog sebe i ostavio vlastitu krv na mjestu zločina. Otrčao je u kupaonicu gdje je vidio Teleguzovog sina kako se kupa u kadi. Navodno je ugasio vodu koja je tekla u kadu...

Međutim, prava zavrzlama je nastala nekoliko godina nakon presude kada je drugi suučesnik u ubojstvo, Edwin Gilkes, rekao da je lagao policiji i sudu kada je optužio Teleguza da im je platio za ubojstvo.

Navodno je lažno optužio Teleguza samo kako bi izbjegao smrtnu kaznu, što mu se i na kraju isplatilo budući da je dobio samo 15 godina zatvora. U zamjenu je policiji dao informacije protiv Ivana.

Upravo zbog tog istupa Gilkesa, raznorazne udruge su ustale i zatražile da se Ivana skide sa liste za smrtnu kaznu.

- Čovjekov život ovisi o svjedočenju čovjeka koji je priznao da je lagao samo kako bi izbjegao smrtnu kaznu. Ovaj slučaj dokazuje da cijeli sistem ne funkcionira. Zahtijevamo da se Teleguzu ukine smrtna kazna - rekao je James Clarck, aktivist protiv smrtne kazne.

Inače, Hetrick je priznao zločin i osuđen je na dva doživotna zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2021 17:16