ZLATNI TOALET

Ivanka i Jared nisu puštali agente Tajne službe da ulaze u njihov WC, ljudi morali iznajmiti stan!

Stan nije iznajmljen isključivo zbog pristupa toaletu tijekom radnog vremena već i kako bi se agenti tijekom pauza mogli opustiti
Ivanka Trump i Jared Kushner
 Saul Loeb/AFP

Tajna služba Sjedinjenih Američkih Država, federalna agencija za provedbu zakona koja se nalazi pod ingerencijom Ministarstva domovinske sigurnosti, iznajmljuje manji stan koji se nalazi blizu doma Jareda Kushnera i Ivanke Trump u glavnom gradu SAD-a Washington D.C.-u kako bi njezini agenti mogli imati neometani pristup uredskom prostoru i toaletu, piše CNN.

Izvor upoznat s aktivnostima Tajne službe rekao je CNN-u da je Služba stan iznajmila kako bi se agenti mogli "odmoriti", a nalazi se u gradskoj četvrti Kalorama. Osim bračnog para Kushner-Trump, u toj četvrti žive većinom diplomati i drugi visoki politički dužnosnici. Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama također posjeduje nekretninu u toj četvrti.

Dom Kushnera i Trump proteže se na 465 kvadratnih metara te sadržava šest spavaćih soba i sedam kupaonica. Agenti koji štite Kushnera i Trump, međutim, ne ulaze u njihov dom. Izvor koji je razgovarao sa CNN-om nije rekao je li to bila odluka para ili protokola Službe. Izvor je nadalje rekao da stan nije iznajmljen isključivo kako bi agenti imali neometani pristup toaletu tijekom radnog vremena već kako bi se tijekom pauza mogli opustiti. Stan sadržava i uredski prostor s internetom i printerom te kuhinju. Izvor kaže da je kuhinja praktično rješenje jer agenti nekada odrađuju dugačke smjene te da se zbog toga ponekad muče s pronalaskom otvorenih restorana na području svoga rada.

The Washington Post prvi je izvijestio da je država na spomenuti stan u periodu od rujna 2017. godine do danas potrošila više od 100 tisuća dolara (mjesečna najmnina iznosila je tri tisuće dolara). Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere opovrgnuo je tvrdnje da Kushner i Trump nisu dopustili agentima Tajne službe da koriste toalete u njihovom domu.

"To je još jedan lažni narativ. Kada su se 2017. vodili inicijalni razgovori o zaštiti njihovog doma, Ivanka i Jared jasno su rekli da će njihov dom uvijek biti dostupan nevjerojatnim muškarcima i ženama koji ih štite. Agenti koji ih štite iznajmili su stan tek nakon odluke Tajne službe", rekao je Deere. "Kushnerovi poštuju agente koji ih štite i Tajnu službu u cjelini. Njihov će im dom uvijek biti otvoren i zahvalni su na poslu koji su za njih obavili tijekom posljednje četiri godine."

Glasnogovornica Tajne službe Justine Whelan rekla je da Tajna služba ne raspravlja o štićenim osobama i svojim protokolima.

Kasnije je neimenovani glasnogovornik Tajne službe CNN-u ipak dao komentar. "Tajna služba svoju dužnost nastoji obavljati tako da što je manje moguće narušava uobičajeno funkcioniranje nečijeg doma. U skladu s tim načelom, Tajna služba ne traži pristup toaletima i sličnim prostorijama u domovima štićenih osoba. Ivanka Trump i Jared Kushner agentima Tajne službe nisu uskratili pristup u svoj dom i toalete koji se nalaze u njemu", rekao je glasnogovornik.

Dva dužnosnika zadužena za provedbu zakona rekla su The Washington Postu da je na samom početku rečeno da agenti Tajne službe neće koristiti toalete u domu Kushnerovih. Jedan je dužnosnik rekao da ne zna zašto je to pravilo ustanovljeno dok je drugi rekao da su tako odlučili Kushner i Trump.

The Washington Post piše da je ova situacija unikatna jer se Tajna služba dosta namučila da pronađe toalet koji će njezini agenti moći nesmetano koristiti. Jedan dužnosnik zadužen za provedbu zakona koji je upoznat sa situacijom rekao je da je ovo prvi puta da je on čuo da se agenti Tajne službe toliko muče da pronađu toalet. Tajna služba mjesecima je pokušavala osigurati pristup toaletu za svoje agente. The Washington Post piše da je Tajna služba u jednom trenutku iznajmila prijenosni toalet koji je nakon nekog vremena uklonjen zbog žalbi susjeda bračnog para Kushner.

Dužnosnici za provedbu zakona rekli su The Washington Postu da su agenti u jednom trenutku koristili toalete koji se nalaze u garaži pored doma bivšeg predsjednika Obame, a koju je Tajna služba adaptirala u ured. Novine pišu da su agentima koji štite Kushnerove te privilegije ukinute nakon što je jedan od agenata nešto prije jeseni 2017. godine u toaletu iza sebe ostavio "neugodan nered". Agenti su nakon toga neko vrijeme koristili toalet u domu potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea koji je od doma Kushnerovih udaljen nešto više od kilometar i pol, a znali su koristiti toalete u obližnjim restoranima.

Agenti su se u rujnu 2017. godine za pomoć bratili predsjednici Vijeća za umjetnost i društvene znanosti Okruga Kolumbija Kay Kendall, koja živi u istoj četvrti kao i Kushnerovi te koja posjeduje kuću preko puta doma kćerke i zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kako je kuću prethodno bila iznajmila bivšem zastupniku u Kongresu iz savezne države Connecticut Anthonyju "Tobyju" Moffettu mlađem, Kendall ga je pitala bi li mogla Tajnoj službi ustupiti prostorije u podrumu koje sadržavaju sanitarni čvor, na što je ovaj pristao, uz smanjenje režija.

Popis nekretnina koje iznajmljuje Ured za opće poslove Sjedinjenih Američkih Država uključuje nekretninu koja se nalazi u istoj ulici kao i dom Kushnerovih.

Dužnosnici za provedbu zakona rekli su The Washington Postu da se agentima Tajne službe koji štite Kushnera i Trump dopao prostor u Kendallinoj kući jer ima izvor prirodne svjetlosti te toalet. "Nije to velika stvar", rekao je Moffett. "Jako su ljubazni prema našim unucima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08