SUMNJIVE FINANCIJE

Ivanka Trump pod zakletvom ispitana zbog zlouporabe sredstava za inauguraciju

Neprofitna korporacija koja je oslobođena plaćanja poreza preplatila je prostor za događanja u hotelu Trump International u Washingtonu
Donald Trump s kćeri Ivankom
 Yuri Gripas/Upi/Profimedia

Ivanka Trump, kći i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, ovoga tjedna ispitana je pod zakletvom u sklopu građanske tužbe zbog zlouporabe sredstava za Trumpovu inauguraciju prije četiri godine.

Ured državnog tužitelja Distrikta Columbia Karla Racinea objavio je u utorak u sudskom spisu da se svjedočenje dogodilo tog dana. U tužbi iz siječnja ove godine, Racine je ustvrdio da je došlo do zloupotrebe neprofitnih fondova s ciljem obogaćivanja obitelji Trump, a u što je bilo uključeno Trumpovo nekretninsko poslovanje, kao i drugi subjekti.

Prema tužbi, neprofitna korporacija koja je oslobođena plaćanja poreza, imena 58. predsjednički inauguracijski odbor, u koordinaciji s obitelji Trump uvelike je preplatila prostor za događanja u hotelu Trump International u Washingtonu.

Tvrdi se da je u jednom slučaju neprofitna organizacija platila više od 300 tisuća dolara za održavanje privatnog prijema u hotelu Trump za predsjednikovo troje najstarije djece - Donalda mlađeg, Ivanku i Erica - a na večer Trumpove inauguracije, 20. siječnja 2017. godine.

"Zakon zahtijeva od neprofitnih organizacija da svoja sredstva koriste u predviđene javne svrhe, a ne u korist privatnih osoba ili tvrtki", izjavio je Racine ranije ove godine. Tužbom se želi povratiti milijun dolara koji su navodno izravno usmjereni u obiteljsku tvrtku Trumpovih.

Glasnogovornik Bijele kuće nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar, dok su iz inauguracijskog odbora rekli da su njihove financije prošle neovisnu reviziju i da je sav novac potrošen na zakonit način.

Iako zakoni o financiranju kampanja ograničavaju veličinu doprinosa za kampanju, inauguracijski odbori mogu prihvatiti neograničene donacije, uključujući i one od korporacija, piše Reuters.

Prema podacima saveznog izbornog povjerenstva, 107 milijuna dolara koje je prikupio Trumpov inauguracijski odbor, kojim je predsjedavao nekretninski mogul i investitor Thomas Barrack, bilo je najveće u povijesti.

Bivši zamjenik šefa izbornog stožera Trumpove kampanje Rick Gates bio je zamjenik predsjednika inauguracijskog odbora. Inače, Gates je bio jedan od nekoliko Trumpovih suradnika osuđenih u istrazi bivšeg posebnog izvjestitelja Roberta Muellera o tome je li se Rusija miješala u izbore u SAD-u 2016. godine, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2022 14:31