KAOS U ALABAMI

IVF klinike stopirale postupke, liječnici šokirani: ‘Optužit će nas za ubojstvo!‘

Republikanska stranka zbog odluke je u problemu jer mora balansirati između vjerski radikalnog dijela biračkog tijela i umjerenih birača

Ilustrativna fotografija

 L. Souci/Bsip/Bsip/Profimedia/L. Souci/bsip/bsip/profimedia

Tri klinike za medicinski potpomognutu oplodnju u američkoj Alabami stopirale su IVF postupke kako bi izbjegle kaznenu odgovornost u slučaju da embrio "umre". Presuda Vrhovnog suda američke savezne države Alabame da su embriji "izvanmaternična djeca" šokirala je i razljutila liječnike koji se bave liječenjem neplodnosti. Presuda znači doslovno kriminaliziranje standardne zdravstvene skrbi i djeluje poražavajuće na neplodne pacijentice, reakcije su američkih liječnika kako ih prenosi The Guardian.

Specijalistkinja dr. Mamie McLean iz klinike Alabama Fertility kaže da su donijeli tešku odluku o prekidu postupaka zbog rizika za liječnike i embriologe s obzirom na to da se embriji sada smatraju djecom. U presudi u utorak Vrhovni sud Alabame presudio je u korist triju parova koji su tužili pacijenticu koja je zalutala u laboratorij klinike gdje se čuvaju embriji i otvorila posudu u kojoj su zamrznuti, tako da su bili uništeni.

Tri para tužila su državu za smrt "malodobnog djeteta", niži sud presudio je da se embriji smatraju vlasništvom, a ne ljudima. No na Vrhovnom sudu većina sudaca presudila je u korist parova, odlučivši da se zakon odnosi na "svu nerođenu djecu, bez obzira na njihovu lokaciju".

Danas je oko 2 posto svih beba rođenih u SAD-u začeto oplodnjom in vitro. Stimuliraju se jajnici pacijentice da proizvedu nekoliko jajnih stanica. Ta se jajašca uzimaju i oplođuju spermom in vitro, u epruveti, stvarajući embrije koji se sastoje od nekoliko stotina stanica. Obično šestog dana razvoja embrija liječnici implantiraju jedan ili dva embrija u pacijentičinu maternicu. U svakoj od ovih faza očekuje se da se određeni broj embrija neće uspjeti razviti. Neka jajašca se neće oploditi, neka oplođena jajašca neće postati embriji, a neki embriji nikada neće proizvesti zdravo dijete. Zbog toga se postupak IVF-a obično oslanja na stvaranje više embrija kako bi bili veći izgledi za uspjeh. Neki embriji mogu biti odbačeni zbog nepovoljnih rezultata genetskih testova; drugi možda neće preživjeti proces zamrzavanja i odmrzavanja.

image
Brendan Smialowski/Afp

Što će se dogoditi sa zamrznutim embrijima koji su sada u Alabami? Ako sud smatra da su već djeca, hoće li prisiliti žene da ih rode? Moraju li se zamrznuti embriji trajno čuvati? To bi bilo skupo. Ako bi svaka "smrt" embrija mogla dovesti do optužbe za ubojstvo, s IVF-om se ne može nastaviti. To je ono što dobijete kad odluke donose ljudi koji zapravo ne razumiju o čemu govore, komentira dr. Jennifer Bakkensen, endokrinologinja i docentica opstetricije i ginekologije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Brown u Massachusettsu.

Alabama otprije ima zabranu pobačaja, odluka tamošnjeg Vrhovnog suda rezultat je snažnog američkog konzervativnog pokreta protiv prava žene na izbor hoće li roditi ili se odlučiti za pobačaj. Odluka Vrhovnog suda Alabame samo je jedna u nizu kojima se želi učvrstiti koncept osobnosti embrija, koji bi imao dalekosežne posljedice na sve, od kaznenog i obiteljskog prava do poreznih i prometnih prekršaja, tumači pravnica Američkog društva opstetričara i ginekologa (ACOG) Molly Meegan. Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) odluku suda u Alabami ocijenilo je "duboko pogrešnom i opasnom".

Ovo je upravo ona vrsta kaosa koju smo očekivali kad je Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Roe protiv Wadea, kojom je 1974. na saveznoj razini bilo legalizirano pravo na pobačaj, komentirali su iz Bijele kuće. Kandidatkinja za republikansku nominaciju Nikki Haley prtljala je u petak kako su za nju embriji bebe, ali da se ona ipak ne slaže s presudom i smatra da bi se trebalo nastaviti s postupcima IVF-a.

Članovi republikanske stranke ne znaju kako se postaviti prema presudi, podijeljeni između socijalnih konzervativaca u svojoj stranci i umjerenijih glasača koji bi mogli odlučiti ishod predsjedničkih izbora u jesen ove godine, analizirao je CNN. Odluka suda u Alabami mogla bi pozvati na sličnu akciju u drugim konzervativnim državama. Za mnoge aktiviste protiv pobačaja embrij je već živ, i ima pravo kao da je dijete.

Ovo je izravan rezultat poništavanja presude Roe protiv Wadea, poručio je Joe Biden u izjavi u četvrtak. Trump je u tom trenutku razmišljao kako da se izjasni, smatrajući da će ga birači kazniti jer je imenovao suce u Vrhovni sud koji su 2022. donijeli presudu Roe vs. Wade, tumači CNN.

Strah od fijaska na izborima

Odluka Vrhovnog suda u Alabami stavila je u nezgodan položaj republikance koji se bore za novi mandat u američkom Kongresu. Naime, odluka suda znači, de facto, prekid postupaka umjetne oplodnje u toj saveznoj državi, a to je duboko nepopularna mjera među svima osim najtvrđim vjerskim radikalima.

Donald Trump brzo je nakon odluke poručio da "snažno podržava in vitro oplodnju", a isti su naputak dobili i svi članovi Republikanske stranke. Naime, demokratima je pitanje pobačaja i reproduktivnih prava jedna od središnjih tema u kampanji, a republikanci su tu na izuzetno skliskom terenu. Bijela kuća poručila je da je nakon pobačaja sada i IVF pod napadom te da su izbori u studenom izbori i o tome.

"Javnost snažno podržava liječenje neplodnosti", upozorili su iz stranke, bojeći se fijaska na izborima. Zbog toga su neki kandidati za Senat već istupili u javnosti s porukom poput Trumpa.

Međutim, predsjednik Vrhovnog suda Alabame Tom Parker jedan je od glasnih podržavatelja "života od začeća". On je snažno gurao rušenje presude Roe protiv Wadea, kojim je poništena odluka Vrhovnog suda SAD-a o tome da Ustav SAD-a generalno štiti pravo na abortus. Odluku o tome da su embriji, pravno gledano, bebe, odnosno djeca donio je Vrhovni sud Alabame s osam naprema jednim glasom protiv. Parker je objašnjavajući presudu spominjao Boga i proroka Jeremiju te izazivanje Božjeg bijesa.

Presude poput ove izuzetno su osjetljivo pitanje za republikance koji u javnim porukama moraju balansirati između radikalno konzervativnog dijela biračkog tijela i umjerenih republikanskih glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:07