PONUDA EUROPSKE UNIJE

Ivica Dačić: 'Nećemo pristati na ovakav sporazum o Kosovu'

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je danas za Blic da Beograd neće prihvatiti sporazum o Kosovu kakav predlaže Europska Unija.

- Do posljednjeg trenutka trudit ćemo se da se sporazum poboljša, a ako se to ne dogodi, nećemo ga prihvatiti. To ne znači da su pregovori završeni jer želimo nastaviti s pronalaženjem rješenja - rekao je Dačić. Srbija, naime, ima rok do sutra za odgovor na plan Europske Unije o rješenju problema Kosova i Srbije. Konzultacije premijera sa srpskim strankama nastavile su se i danas.

Uoči objave o prihvaćanju srpski patrijarh Irinej je izjavio kako “nitko nema pravo donositi odluke koje izdaju nacionalne interese Srbije”, na što je Dačić odgovorio kako to nitko niti ne namjerava te da Crkva nije trebala na takav način istupati u javnost. Dačić je istaknuo kako je vlada za dijalog i članstvo u EU, ali ponuđeni prijedlozi nisu prihvatljivi.

- Ovo se pitanje može riješiti samo pregovorima. Mi smo za kompromis, ali samo ako postoji više razumijevanja za naše stavove, a to se prvenstveno odnosi na pitanja policije i pravosuđa. No, odbijanje dogovora ne znači da se pregovori prekidaju - ustvrdio je Dačić. On je također odbio mogućnost referenduma te istaknuo kako vlada ne odustaje ni od Kosova, ni od EU pa nema smisla da se postavlja pitanje “Kosovo - da ili ne” i “EU - da ili ne”.

“Nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat pristati na uvjete koji nisu postavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Europskoj Uniji. Ulaznica je preskupa, a ispunjenje obećanja u ulasku previše neizvjesno”, istaknuo je pak patrijarh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:09