ČEKA NAS PAKAO

‘Iz Afrike se prema jugu Europe širi zastrašujući toplinski val, u Tunisu je jučer izmjereno 49°C!‘

Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je škotski meteorolog dodajući da je jučer na Siciliji izmjereno 47 stupnjeva.
Toplinski val u Europi i na sjeveru Afrike
 Twitter

Zastrašujući toplinski val širi se sa sjevera Afrike prema jugu Europe, napisao je sinoć na Twitteru škotski meteorolog Scott Duncan.

Naime, kako je naveo Duncan, u glavnom gradu Tunisa jučer je izmjerena temperatura od vrtoglavih 49 stupnjeva Celzijevih, čime je srušen rekord. Prosječne temeprature u Tunisu u kolovozu se kreću oko 30 Celzijevaca, a jučer je srušen rekord iz srpnja 1943. godine kada je izmjereno 47.4 stupnjeva.

U utorak su rekordno visoke temperature izmjerene i u sjevernim gradovima Bizertu i Beji.

U nekim dijelovima zemlje su visoke temperature izazvale prekid električne struje jer su ljudi korištenjem klima uređaja preopteretili električnu mrežu, a u nekim planinskim dijelovima Tunisa su izbili požari.

Danas se očekuju temperature od 40 stupnjeva Celzija.

- Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je dodajući da je jučer na Siciliji izmjerena temperatura od čak 47 stupnjeva.

Scott Duncan piše kako slijedi opaki toplinski udar u Španjolskoj.

Scott Duncan je škotski meteorolog koji živi i radi u Londonu. Radio je u raznim segmentima meteorološke industrije, a u zadnje vrijeme izrađuje vremenske prognoze i analitiku za tržište električne energije s velikim naglaskom na obnovljive izvore energije u Europi.

Sve više pažnje posvećuje poboljšanju pružanja informacija o ključnim meteorološkim i klimatskim događajima za one koji nisu u znanstvenoj zajednici. Na Twitteru ga prati 48 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 14:17