REAKCIJA GLASNOGOVORNIKA

IZ BRUXELLESA OTVORILI VRATA VELIKOM PREOKRETU OKO BREXITA, LONDON POSLAO BRZI ODGOVOR 'Nema nikakve šanse da to napravimo!'

 REUTERS

Britanska vlada nema namjeru odustati od izlaska iz Europske unije, rekao je u utorak glasnogovornik britanske premijerke, koju očekuje teška bitka da osigura potporu parlamenta za sporazum o Brexitu u ključnom glasanju 11. prosinca.

Glavni savjetnik najvišeg suda Europske unije, Europskog suda pravde (ECJ) objavio je u utorak da Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz Europske unije.

Mayin glasnogovornik naglasio je novinarima da odustajanje od Brexita ne dolazi u obzir.

"To ni u kojem slučaju neće ni na koji način promijeniti jasnu poziciju vlade da članak 50 neće biti opozvan", rekao je.

"Glavni savjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50 ... omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a", objavio je u priopćenju Europski sud pravde (ECJ). "Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku", navodi se u priopćenju.

"Uvjetovanje odluke o opozivu brexita suglasnošću ostalih 27 zemalja članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju", tvrdi glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije.

"Britanski narod želi da nastavimo s provedbom sporazuma koji poštuje rezultat referenduma i omogućuje nam da budemo ponovno jedinstveni kao zemlja, kako god da glasamo", kazat će Theresa May zastupnicima, po izvacima iz njezina govora. "Ovo je sporazum koji daje rezultate za britanski narod."

May će ih upozoriti da bi, ako ne podrže sporazum o razdruživanju koji je dogovorila s EU-om, mogli otvoriti vrata kaotičnom izlasku zemlje iz Unije bez mjera za ublažavanje tranzicije ili da se brexit možda uopće neće dogoditi.

"Pogrešno je reći da biramo ili premijerkin sporazum ili kaos", rekao je konzervativni zastupnik Sam Gyimah, koji je u petak podnio ostavku na dužnost ministra. "Trebali bismo razmotriti sve opcije, a ne se ograničavati vlastitim crvenim linijama."

Ako sporazum u parlamentu ne bude prihvaćen, May bi mogla zatražiti drugo glasanje. No poraz bi povećao izglede za izlazak iz Unije bez sporazuma. Tada bi bio izgledniji i drugi referendum o izlasku iz EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2020 09:54