IZGUBILI VJERU

Iz crkve se u Njemačkoj lani ispisalo gotovo pola milijuna ljudi

Isto tako su i prihodi pali za 5,4 posto i sada iznose 5,63 milijarde eura, pokazuju statistike
Ilustracija
 Godong/Bsip/Bsip/Profimedia

Prošle godine je preko 440.000 vjernika napustilo jedno od dvije najveće kršćanske zajednice u Njemačkoj, protestantsku i katoličku, proizlazi iz godišnjih statistika Njemačke biskupske konferencije i Njemačke protestantske crkve, objavljenih u srijedu.

Prema statistikama Njemačke biskupske konferencije, njemačku katoličku crkvu je napustilo 221.000 tisuća vjernika. Kod protestanata je taj broj s 220.000 bio nešto manji.

Iako se radi o velikom broju vjernika koji su instituciji crkve okrenuli leđa i izišli iz crkvenih evidencija, Njemačka biskupska konferencija ističe da se radi o manjem broju nego li je to bilo godinu dana ranije.

„Broj izlazaka u usporedbi s 2019. je smanjen za 18,8 posto”, stoji u priopćenju biskupske konferencije. Te godine je, zbog učestalih skandala u svezi s pedofilijom unutar crkve, katoličku crkvu napustilo rekordnih 273.000 vjernika.

Godine 2020. je i broj vjernika koji redovito odlaze u crkvu pao s 9.1 na 5,9 posto, što se, usprkos činjenici da misa niti u jednom trenutku nisu bile zabranjene, povezuje s mjerama ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing je statistike nazvao „ogledalom onoga“ što se u zajednicama odvijalo tijekom pandemije.

On je istodobno spomenuo i „duboku uznemirenost“ vjernika zbog događaja koji su potresli katoličku crkvu.

„Mnogi su izgubili povjerenje u crkvu i izlaskom žele odaslati signal“, rekao je Baetzing.

Protestantsku crkvu Njemačke je također napustilo 18 posto manje vjernika nego 2019. ali je 2020. istodobno zabilježeno upola manje krštenja nego godinu dana prije.

Isto tako su i prihodi pali za 5,4 posto i sada iznose 5,63 milijarde eura.

Dvije najveće njemačke crkve u Njemačkoj financiraju se, između ostalog, i od crkvenog poreza kojeg plaćaju svi porezni obveznici prijavljeni kao vjernici.

„Svako izlazak iz crkve nas brine i navodi nas da se zapitamo što možemo učiniti kako bi ljude uvjerili u smisao pripadnosti crkvi“, rekao je predsjednik vijeća Protestantske crkve Njemačke Heinrich Bedford-Strohm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 13:22