MIROVNA OFENZIVA

Iz Izraela cure detalji Putinove ponude Zelenskom: ‘Pred njim su dvije teške opcije, pregovori su na prekretnici‘

Izraelski dužnosnici otkrili su neke pojedinosti ponude koju je ruski predsjednik preko izraelskog premijera dao ukrajinskom lideru. Kažu da nije ekstremna koliko su očekivali...

Naftali Bennett, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin

 Jack Guez/Afp/Profimedia

Pregovori između Rusije i Ukrajine o primirju su ušli u kritičnu fazu, rekao je u utorak jedan neimenovani izraelski dužnosnik koji, čini se, nastoji posredovati između dviju strana, objavio je portal Axios.

Kako piše novinar Barak Ravid, stacioniran u Tel Avivu i obično dobro upućen u zbivanja u izraelskom državnom vrhu, Izrael gaji dobre odnose i s Ukrajinom i s Rusijom, zbog čega i jest u poziciji da bude kvalitetan posrednik. Tamošnji dužnosnici izravno upoznati s pregovorima kažu da su u posljednja 24 sata vidjeli 'omekšavanje' pozicija i Moskve i Kijeva: Rusi pritom kažu da sada zahtijevaju samo 'demilitarizaciju' Donbasa, a ne više cijele Ukrajine, dok je predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za američki ABC News izjavio da se 'ohladio' od ideje za učlanjenjem Ukrajine u NATO.

Izraelski se dužnosnici nadaju da su to znakovi da bi mogao biti moguć neki dodatni napredak prema diplomatskom rješenju.

Kao što je poznato, izraelski premijer Naftali Bennett u subotu je nenajavljeno posjetio Vladimira Putina u Moskvi, a otada je ušao u pravu diplomatsku ofenzivu obavljajući i po nekoliko telefonskih poziva dnevno s ključnim akterima, uključujući Putina, Zelenskog, njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

U utorak je tako obavio još jedan razgovor sa Zelenskim o naporima za postizanje primirja, nakon čega je nazvao Putina kojem je prenio jednu poruku ukrajinskog lidera. Iz Kremlja su priopćili da je Putin Bennettu prenio rezultate treće runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije koji su održani u Bjelorusiji tijekom ponedjeljka.

Axios javlja da Bennett Zelenskom i Putinu zasad nije iznio nikakav svoj plan, nego da zasad funkcionira kao svojevrstan kurir između njih dvojice.

Na sastanku s Putinom Bennett je iznio ideje koje je čuo u razgovorima s ukrajinskom stranom i s predstavnicima drugih država, uključujući Njemačku i Francusku, ne bi li vidio reakciju ruskog predsjednika i protumačio je li fleksibilan ili ne u pogledu njegovih dosadašnjih javno iznošenih uvjeta za prekid vatre, tvrde izraelski dužnosnici.

Bennett i njegovi suradnici zatim su detaljno brifirali Ukrajince, administraciju američkog predsjednika Joea Bidena, Nijemce i Francuze o sastanku u Kremlju, kao i o telefonskom pozivu koji je naknadno imao s Putinom. Izraelski dužnosnici tvrde da je Bennett nastojao Zelenskom razjasniti Putinova gledišta, a istovremeno prenijeti Zapadu njegove stvarne pozicije u ovom ratu. Tako su Izraelci Amerikancima, Francuzima i Nijemcima prenijeli neke detalje Putinova prijedloga Zelenskom koji im nisu bili dotad poznati u cjelini.

Prema izraelskim dužnosnicima, kako prenosi Axios, Zelenskom je Putinov prijedlog teško prihvatljiv, ali nije tako ekstreman kao što su očekivali. Dodaju da Putinov prijedlog ne podrazumijeva promjenu vlasti u Kijevu i dozvoljava Ukrajini zadržavanje njezina suvereniteta.

Zelenski je, prema Izraelcima, sada na prekretnici i mora izabrati između dviju opcija: prihvatiti ruski prijedlog, koji je izuzetno težak, ali pritom zadržati ukrajinsku nezavisnost i zaustaviti rat ili odbiti prijedlog i riskirati ozbiljnu eskalaciju ruskog napada koji bi mogao završiti katastrofom i za Zelenskog i za cijelu Ukrajinu.

U konačnici, izraelski dužnisnici za Axios kažu da ni Izrael ni druge zapadne države nemaju namjeru izvršiti pritisak na Ukrajinu da izabere neku od ovih opcija. Ali izražavaju zabrinutost da, propadnu li pregovori, rat može ući u daleko krvaviju fazu, a Putin bi mogao povući svoj prijedlog i povratak pregovorima tada bi postao nemoguć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:22