‘ČEKAMO VAŠ ZNAK‘

Iz Kijeva otvoreno prozivaju Nijemce: ‘Čega se Berlin boji? Sve sami izgovori, gdje su tenkovi?‘

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje oružja

Tenk Leopard 2A7

 Patrik Stollarz/Afp/Profimedia/Patrik Stollarz/Afp/Profimedia

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u utorak je optužio Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo „apstraktne strahove i izlike“.

Kuleba je to izjavio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno pozvao zapad da ubrza slanje oružja njegovoj zemlji koja proteklih dana bilježi vojne uspjehe na sjeveroistoku zemlje.

„Razočaravajući signali stižu iz Njemačke, a Ukrajini odmah trebaju Leopardi i Marderi – da oslobodi ljude i spasi ih od genocida“, napisao je ukrajinski šef diplomacije na Twitteru.

„Niti jedan racionalan argument zašto se to oružje ne može poslati, samo apstraktni strahovi i izlike. Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne boji?“, dodao je Kuleba u za sebe neuobičajeno otvorenom stilu.

Reuters piše kako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne haubice te da Zelenski i Kuleba smatraju da to nije dovoljno.

image

Annalena Berbock

Handout/Afp

Na stranicama njemačke vlade se redovito ažurira dugu lista naoružanja koje je Njemačka poslala, među kojima su 24 protuavionskih GEPARD-a, 54 oklopnih transportera M113, 3 tisuće protutenkovskih Panzerfaust 3, 500 sustava Stinger, 2,7 tisuća protuzračnih STREL-a, 21,8 milijuna komada streljiva za vatreno oružje, 10 tisuća projektila kalibra 155mm.

Kuleba često kritizira Njemačku da je spora u slanju oružja, sugerirajući da razlog tome strah Berlina da će antagonizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedan od Zelenskijevih savjetnika, Mihailo Podoljak, također je kritizirao Njemačku.

„Šest mjeseci saveznici se raspravljaju tko će prodati tenkove Ukrajini. Šest mjeseci ih nema jer nema ‘političkog rješenja‘. Rusija nastavlja svoj teror, ljudi umiru, vrijeme je izgubljeno. Njemačka, čekamo vaš znak“, napisao je u utorak na Twitteru.

U razgovorima s Kulebom tijekom vikenda njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je daljnju vojnu pomoć Ukrajini te nije odbacila slanje tenkova, dodavši kako će za tu zemlju pogođenu ratom „idući tjedni i mjeseci biti ključni“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:28