NAPETI ODNOSI

Iz Kremlja nazvali Bijelu kuću: ‘Mislimo da bi Putin i Biden trebali hitno razgovarati. Može sutra?‘

Američki predsjednik planira s Putinom razgovarati o predstojećim bilateralnim pregovorima SAD-a i Rusije koji će se održati 10. siječnja

Joe Biden i Vladimir Putin

 Afp

Američki predsjednik Joe Biden planira održati telefonski razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u četvrtak poslijepodne kako bi raspravili niz zajedničkih tema, uključujući predstojeće diplomatske razgovore s Rusijom, rekla je za CNN glasnogovornica američkog Vijeća nacionalne sigurnosti Emily Horne.

Razgovor je zatražio Putin, a Biden ga je prihvatio jer vjeruje da, kada je u pitanju Rusija, za izravan dijalog dvojice čelnika nema zamjene, otkrila je Horne.

Dodala je da Bidenova administracija nastavlja sudjelovati u sveobuhvatnoj diplomaciji s europskim saveznicima i partnerima, konzultirajući se oko zajedničkog odgovora na rusko nagomilavanje vojnih snaga blizu granice s Ukrajinom.

Predsjednik Biden razgovarao je s mnogim europskim čelnicima, a dužnosnici Bidenove administracije održali su multilateralne razgovore sa Sjevernoatlantskim savezom, Europskom unijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju.

Također su održali brojne konzultacije i sa zemljama istočnog bloka, članovima Bukureštanske devetke te Ukrajinom. Bukureštanska devetka je organizacija osnovana 4. studenog 2015. na inicijativu predsjednika Rumunjske Klausa Iohannisa i predsjednika Poljske Andrzeja Dude. Osim Poljske i Rumunjske, članice su još i Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva i Slovačka.

- Za sutra kasno navečer, po moskovskom vremenu zakazan je telefonski razgovor između Putina i američkog predsjednika, potvrdio je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose ruske novinske agencije, bez dodatnih pojedinosti.

Kako prenosi CNN, Biden planira s Putinom razgovarati o predstojećim bilateralnim pregovorima SAD-a i Rusije koji će se održati 10. siječnja, a također će razgovarati o sastancima NATO-a i Rusije te OSCE-a planiranima za 12. i 13. siječnja. Bliski razgovori s američkim saveznicima i partnerima bili su prioritet američke administracije od samog početka, a Biden to planira naglasiti Putinu, rekla je Horne.

Na tom tragu, američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim o aktualnim napetostima između Rusije i Ukrajine te su komentirali skorašnji razgovor Bidena i Putina, prema navodima State Departmenta.

Razgovor Bidena i Putina zakazan je za 21:30 sati po hrvatskom vremenu, a bit će to drugi izravni razgovor dvojice čelnika u prosincu dok Sjedinjene Države nastavljaju vršiti pritisak na Rusiju da smanji masovnu vojnu nazočnost blizu ukrajinske granice.

Više od 100.000 ruskih vojnika još uvijek je razmješteno duž granice, a američki obavještajci upozorili su Ukrajinu i saveznike kako je moguće da Rusija planira napad već u siječnju.

Tijekom prethodnog virtualnog sastanka Biden je upozorio Putina da bi eventualni napad imao ozbiljne posljedice za Rusiju poput oštrih ekonomskih sankcija i pojačane nazočnosti američke vojske na istočnom krilu NATO-a.

Putin je zauzvrat upozorio SAD i NATO da će Rusija biti prisiljena djelovati ako netko prijeđe crvenu liniju, osobito ako NATO proširi vojnu nazočnost na istok i u Ukrajinu. Rusija je već objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

Ipak, američki i ruski dužnosnici su se složili da će održati razgovore o sigurnosti 10. siječnja kada će obje strane iznijeti svoje zabrinutosti. Status razgovora neće ovisiti o povlačenju ruskih snaga, jer Bidenova administracija i dalje vjeruje da je diplomacija jedini ispravni put, čak i ako ne dobijemo sve što želimo.

Za trajanja bilateralnih razgovora s Rusijom u siječnju, američki dužnosnici paralelno će voditi redovite konzultacije s Ukrajinom, rekli su iz Bijele kuće za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:54