JAČANJE VEZA S EU

Iz Londona se sve glasnije šapuće o reviziji Brexita: ‘Ne kažem da se trebamo vratiti u EU, ali jednu stvar treba razmotriti‘

Rekao je da će EU ‘uzdahnuti‘ ako Laburistička stranka pobijedi na općim izborima kasnije ove godine.

Sadiq Khan

 Justin Tallis/Afp

Londonski gradonačelnik iz britanske oporbene Laburističke stranke rekao je u subotu da bi trebalo razmotriti ponovno pridruživanje europskoj carinskoj uniji, odnosno jačanje veza s Europskom unijom nakon Brexita.

Gradonačelnik Sadiq Khan je rekao da bi ponovno pridruživanje trgovinskom savezu trebalo biti na stolu pri ovogodišnjoj reviziji sporazuma o povlačenju iz EU-a.

"Razgovarajmo. Danas ne govorim da bismo se trebali ponovno pridružiti Europskoj uniji. Ono što govorim je da je (ministar vanjskih poslova u sjeni) David Lammy na dobrom tragu kada kaže da bismo trebali imati bliži odnos s Europskom unijom", rekao je Khan na konferenciji Fabijanskog društva u Londonu u subotu.

Dodao je da je "gospodarska cijena ovog krajnje teškog Brexita ogromna", kritiziravši pritom "omertu" iliti zakon šutnje zbog kojeg se "ne može govoriti o bliskosti s Europskom unijom, pridruživanju jedinstvenom tržištu, pridruživanju carinskoj uniji".

Ministar u sjeni za Sjevernu Irsku Hilary Benn je istaknuo koristi snažnijeg saveza s europskim blokom usred sve veće geopolitičke nesigurnosti.

Rekao je da će EU "uzdahnuti" ako Laburistička stranka pobijedi na općim izborima kasnije ove godine.

"EU se malo umorio od pregovora s Britanijom", rekao je u svom govoru na konferenciji.

"Također mislim da će s vremenom doći trenutak kada ćemo se pogledati preko Kanala i reći ‘znate što, i dalje smo veliki i važni trgovinski partneri, i dalje smo prijatelji i saveznici, surađujemo u vanjskoj politici i sigurnosti i trebamo to više činiti ... pa ne bi li imalo smisla da imamo bliži odnos?‘".

Kazao je da je ovo važno za gospodarstvo i "izgradnju saveza u opasnom svijetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:14