ŠOK U BAVARSKOJ

Iz muzeja ukrali keltske zlatnike vrijedne više milijuna eura: ‘Bojimo se da će ih pretopiti i prodati‘

Ovaj gubitak je katastrofa, jer su zlatnici nezamjenjivi kao svjedoci naše povijesti, rekao je ministar znanosti i umjetnosti

Keltski zlatnici u muzeju u Manchingu (arhivska fotografija)

 FRANK MACHLER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Lopovi su iz muzeja u bavarskom gradu Manchingu ukrali cijelu muzejsku zbirku keltskih zlatnika, vrijednu nekoliko milijuna eura, objavila je u srijedu policija.

Prema bavarskim kriminalistima, izgrednici su u utorak navečer provalili u Keltski i rimski muzej te uzeli ukupno 483 zlatnika stara dva tisućljeća. Pronađeni su 1999. u blizini grada Manchinga. Keltski zlatnici izloženi su u muzeju od 2006.

"Gubitak keltskog blaga je katastrofa, jer su zlatnici nezamjenjivi kao svjedoci naše povijesti", rekao je bavarski ministar znanosti i umjetnosti Markus Blume dodavši da je šteta velika, prenose agencije.

Istražitelji zasad nisu objavili druge detalje o okolnostima pljačke, no gradonačelnik grada Herbert Nerb spomenuo je prekide telefonskih i internetskih veza.

"Odsjekli su cijeli Manching", rekao je gradonačelnik navodeći da je muzej zapravo vrlo sigurna lokacija, ali da su sve veze s policijom bile prekinute, navodi STA.

Prema njemačkoj policiji, kradljivci keltskih zlatnika iz Manchinga vjerojatno će ih teško prodati.

"Bojimo se da će keltski novčići biti pretopljeni i prodani po cijeni zlata", rekao je novinama neimenovani predstavnik bavarske kriminalističke policije.

Pronalazak zlatnika u Bavarskoj smatra se najvećim pronalaskom keltskog zlatnika pronađenog u prošlom stoljeću. Keltske novčiće prije 23 godine otkrila je skupina arheologa. U muzejskoj vitrini bila su izložena 483 zlatnika.

Na ovom području nekoć je postojalo važno keltsko naselje Oppidum Manching i tu se i danas odvijaju redovita arheološka istraživanja. Područje keltskog naselja smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta sjeverno od Alpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:51