BITKA ZA BAHMUT

Iz oronulog stana svake noći kreće lov na ruske snage: ‘Mi smo oči ukrajinske vojske‘

Nakon što je Rusija mjesecima probala osvojiti grad, danas su u Bahmutu aktivne dvije fronte - ona na jugu te ona na istoku

Ilustracija

 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/afp/profimedia

Vjetar je hučao kroz krošnje bez lišća i prozore razrušene stambene zgrade dok se nekoliko izviđača penjalo po stubama prekrivenima razlomljenim staklom. Prsti su im trnuli od hladnoće dok pripremali svoju opremu - termalnu kameru veličine prijenosnog računala, tronožac, Starlinkov satelitski tanjur i bateriju.

Dobili su jednostavan zadatak - te će noći biti oči ukrajinskih snaga.

Pred očima Amerikanca Vuka i njegove ekipe, obasjan krvavim mjesecom, prostirao se Bahmut, grad na istoku Ukrajine koji zbog ruskih napada već šest mjeseci nema struje. Raketiranja nije bio pošteđen ni te noći.

Jedan od članova izviđačke bojne uključio je termalnu kameru. Okrenuo se kolegi koji je prtljao sa satelitom. "Imamo vezu?", pitao ga je.

Idućih su šest sati artiljeriji koja je od njih udaljena kilometra javljali gdje treba opaliti. Zadatak je možda bio rutinski, no svejedno je važan. Na momente je promatranje Rusa bilo čak i dosadno, no kalkulacije su uvijek radili užurbano. Novinari The New York Timesa ukrajinske su izviđače pratili dva dana i zaključili jedno - rat u Ukrajini kombinacija je velike brutalnosti i tehnološke sofisticiranosti.

Suštinski gledano, bitka za Bahmut ne razlikuje se od bitaka koje su se na tom području vodile tijekom Drugog svjetskog rata. Pješadije, tenkovi i artiljerije udaraju jedni po drugima ne bi li se izborili za bolje pozicije. Međutim, Vuk i njegovi imaju satelit i termalnu kameru dometa osam kilometara. Neke se stvari mijenjaju, a neke ostaju iste.

17 sati: Dolazak u Bahmut

Blatnjav kombi pun izviđača u Bahmut je ušao pod okriljem noći. Vuk je sa svojim automobilom u grad stigao odmah iza njih. Prije nego što je ostao bez signala na mobitelu, ukrajinski su mu obavještajci javili da jedan ruski dron marke Orlan-10 nadlijeće grad.

Vuk je rekao da su se prije na bojištima mogle čuti letjelice koje zvuče poput kosilica. Te su im noći niski zimski oblaci smanjivali vidljivost. Da nemaju dronove, Vuk tvrdi da ruska artiljerija ne bi znala gdje treba zapucati.

Slaba je to utjeha. Zvukovi strojnica i topovskih udara govore im da je neprijatelj blizu.

Vučja jedinica dio je ukrajinske legije stranaca. Vuk, 29-godišnji bivši marinac, u Ukrajinu je došao jer je "kršćanin" te zato što je to "ispravno". U njegovom su timu prevoditelj iz Ukrajince, Kanađanin, Britanac i Australac. "Bez engleskog", rekao im je Vuk prije nego što su izašli iz svojih vozila. Žitelji Bahmuta koji su ostali u gradu već su bili sumnjičavi prema strancima, pogotovo onima s oružjem.

Nakon što je Rusija mjesecima probala osvojiti grad, danas su u Bahmutu aktivne dvije fronte - ona na jugu te ona na istoku. Rusi su Ukrajince napadali s obje strane kako bi prekinuli njihove linije opskrbe.

Obje se fronte mogu vidjeti iz stana u kojem se nalaze Vuk i njegovi. Ledeno drveće i polja na njihovoj su kameri bili bijeli, a sve toplo, poput automobila ili ljudi, bilo je crno.

20 sati: Dojavljivanje koordinata

Član jedinice zadužen za pronalaženje ruskih pozicija nosi nadimak Medvjed. Kada je gledao prema istoku, tražio je vojnike blizu rezervoara u gradu. Kada ih je tražio na jugu, koncentrirao se na okolna sela. No, čak i da je spazio nekoga, ne bi to mogao nikome reći jer jedinica nije imala pristup internetu.

Predvoditelj iz ukrajinskog grada Harkiva poznat po ratnom imenu Popov, pokušao je osposobiti Starlinkov satelit. Pazio je da ga ne podigne previsoko kako ga Rusi ne bi vidjeli. Svejedno, nije imao sreće.

Balkon koji pripada stanu iz kojeg promatraju Ruse već je bio na udaru njihovih granata, a njegova su vrata otprije uništena. Čini se da je u njemu prije rata živjela malobrojna obitelj. U kutu jedne od soba nalazio se krevetić za dijete. Krov je prokišnjavao, a i tapete su se već počele guliti.

Prije otprilike sata vremena, netom prije nego što se Mjesec skrio iz oblaka, jedinica se uspjela spojiti na internet. Nakratko je mogla komunicirati s bataljunima koji su zaduženi za Bahmut. Ukrajinci su marljivo skupljali podatke o ruskim položajima kako bi ih navečer mogli napasti. "Čini se kako napreduju na istočnoj strani", rekao je Medvjed, referirajući se na ukrajinske snage. Zvukovi artiljerije doprli su da stana u kojem su se nalazili Vuk, Medvjed i ostali. Rusi su odgovorili na ukrajinski napad. Jedan je tenk gorio na udaljenosti. Termalna je kamera zabilježila dim koji suklja iz njega, no golim ga se okom jedva vidio. Medvjed je pogledao prema jugu, gdje su se Rusi pokušavali probiti kroz ukrajinske linije. Veći je dio tog prigradskog naselja uništen. Izviđači kažu da se Rusi i Ukrajinci u njemu sada bore za svaku kuću. "Vidio sam nešto", rekao je Medvjed.

Njegov britanski kolega ratnog imena Pas koji se borio u Afganistanu odmah je uključio svoj tablet. Ekran i svoje lice prekrio je šalom kako se ne bi kompromitirao. Kolegama je dojavio koordinate. Vuk i njegovi spazili su dva ruska transportna kamiona kako stoje nasred polja dosta iza ruskih položaja. Popov je koordinate poslao ukrajinskoj artiljeriji. "Ima li još nešto? Ima li pored njih vojnika", upitao je Medvjeda Popov. Kanađanin mu je rekao da pored kamiona nema ništa i nikoga. Popov je kolega rekao da je njegova poruka odaslana. "Hajd‘mo vidjeti hoće li nešto s time i napraviti", dodao je Ukrajinac.

Starlink im vrlo brzo nakon toga prestao raditi.

21 sat: Bez interneta, bez sreće

Sjedeći u tom stanu, Vuk i njegova jedinica stalno se suočavala s istim preprekama - uništenim tornjevima za mobilnu telefoniju, gustim i niskim oblacima te Rusima koji ometaju njihovu termalnu kameru. Pokušavali su osposobiti svoj Starlink, međutim nisu uspjeli. Oblaci su bili pregusti.

Zatim su na sjeveroistoku iznad sela Soledar spazili tamnocrveni dim koji su iza sebe ostavile rakete ispaljene iz ruskih višecijevnih bacača raketa "Grad".

Osim tih raketa, nisu vidjeli mnogo drugih.

Ukrajinci na kraju nisu opalili po ranije uočenim kamionima. Precizne su rakete, kojih nemaju mnogo, odlučili sačuvati za važnije teme.

Medvjed je potom pogledao kroz termalnu kameru i uočio da se jedan ukrajinski vod pokušava približiti selu koje se nalazi južno od Bahmuta. Takvih su se napada i kontranapada nagledali tijekom bitke za Bahmut. Unatoč količini napada, ni Ukrajinci ni Rusi nisu uspjeli ostvariti značajne dobitke.

Nešto kasnije su čuli odjek raketa koja su ispaljene južno od grada. Nekoliko sekundi nakon toga, nebo je eksplodiralo. Niski oblaci nekoliko su minuta bili bijelog sjaja. "Tamo se nema više što spaliti", rekao je jedan od izviđača. "Sve je uništeno."

Netko je mobitelom uslikao oblake.

Sat vremena nakon toga, izviđači su napustili svoju poziciju. Bez Starlinka su bili skoro pa beskorisni.

Za druge je noć tek počinjala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:02