KAO U KRIMIĆU

Iz ovog gradića misteriozno su nestale sve novine: ‘Evo priče. Ostavljam vama da donesete zaključak...‘

Netko doista nije želio da lokalna zajednica pročita vijest

Gradić Ouray u Coloradu

 Richard Maschmeyer/Robertharding Via Afp

Oko 5000 stanovnika planinskog okruga u Coloradu nedavno je ostalo bez novina. Gotovo niti jednog primjerka novina nije bilo u crvenim sandučićima za novine u četvrtak ujutro, koji se nalaze na puno lokacija u dva najveća grada.

Zanimljivo je da je u najnovijem izdanju Plaindealera detaljno ispričan slučaj seksualnog zlostavljanja u kojemu su optužena tri lokalna mladića, a jedan od njih je posinak šefa policije Ouraya Jeffa Wooda, pa nitko nije mogao doznati detalje skandala.

Činilo se da nestanak tiskovine sadrži sve elemente provincijskog noir skandala: silovana mlada djevojka, cenzura medija, a svi okrivljuju policiju, Pokrenut je lov na kradljivca novina u mjesnoj zajednici.

Plaindealer je brzo uhvatio korak s pričom.

- Žao mi je što većina mještana koji vole pročitate naše lokalne novine nisu dobili svoj tjednik. Prilično je jasno da netko nije želio da građani ovaj tjedan pročitaju vijesti, priopćila je suizdavačica Erin McIntyre.

- Ostavljam vama da donesete zaključke o tome koju priču nisu htjeli da pročitate.

Bilo je jasno na što implicira - da je policija, ili netko povezan s optuženima, ukrao primjerke novina ili organizirao krađu.

Prošloga četvrtka o slučaju nestanka čitavog izdanja tjednika pisali su vodeći mediji u Sjedinjenim Američkim Državama. Istoga popodneva kada je McInmtyre izdala znakovito priopćenje, javio se pravi krivac koji je građanima uskratio izvor informacija.

Netko doista nije želio da zajednica pročita vijest, a taj netko je povezan sa žrtvom, a ne s počiniteljima.

Paul Choate, 41-godišnji ugostitelj, blizak obitelji žrtve, užasnuo se i prije nego što je do kraja pročitao cijeli članak. U priči su opisani eksplicitni detalji o seksualnom napadu koji se dogodio u svibnju prošle godine. Žrtva je imala 17 godina, a počinitelji su Gabriel Trujillo (20), Ashton Whittington (18) te Nate Dieffenderffer, posinak šefa policija kojemu je tada bilo 17 godina. Seksualni zločin dogodio se u podrumu kuće šefa policije Jeffa Wooda.

To nije bio prvi članak o slučaju. Plaindealer je prethodno objavio fotografije osumnjičenih i izvijestio da je došlo do navodnog napada. Ugostitelj piše da su ga zgrozili brutalni detalji napada, da je u afektu odlučio isprazniti novinske kioske prije nego što se grad probudi.

- Bilo je to glupo s moje strane. Nikada nisam pomislio da će se o tome pisati na nacionalnoj razini. Mislio sam da će biti dovoljno vratiti novine i ponuditi financijsku kompenzaciju za bilo kakvu nastalu štetu.

Također kaže da nije mislio da će svi posumnjati na policiju i obitelji optuženih muškaraca.

- Znam da u obiteljima osumnjičenih nisu loši ljudi. Nisam želio da se nekoga optužuje, pa sam odlučio priznati. Nisam htio da se o našoj zajednici piše u negativnom kontekstu.

Tako se gradić koji je nadaleko poznat po Festivalu leda, neočekivano našao u žiži rasprave o lokalnom novinarstvu, Prvom amandmanu i etičkom izvještavanju o seksualnom napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:50