NOVO KRIZNO ŽARIŠTE

Iz proruske paradržave stigla prijeteća poruka: ‘Ako će oni u Europsku uniju, mi idemo u Rusiju‘

Otkad je počela ruska agresija na Ukrajinu, Pridnjestrovlje je debelo podcrtano u Putinovim osvajačkim planovima

Vojna parada iz Tiraspola

 Vadim Denisov/Afp

"Ako oni idu u Europu, mi idemo u Rusiju", poručili su iz odmetnute moldavske pokrajine Pridnjestrovlje na najavu kandidatskog statusa Moldavije u EU. Čim je postalo jasno da će Bruxelles, zbog sigurnosne i politički napete situacije na dalekim istočnim granicama Europe, Moldaviji (i Ukrajini) ponuditi/dati status kandidata, iz Tiraspola, glavnoga grada proruske paradržavne tvorevine Pridnjestrovlje, odmah su u Kišinjev poslali zahtjev da se počnu pregovori o "mirnoj rastavi" te dodjeljivanju im statusa neovisne države, s perspektivom (to niti ne skrivaju) pripajanja Rusiji.

Ruski politolog Vladimir Žarihin iz prokremaljskog Instituta zemalja postsovjetskog prostora kaže za rusku agenciju RIA novosti da će se "Moldavija morati odreći Pridnjestrovlja ako želi u EU". Naime, još 2006 godine na referendumu se 97 posto stanovnika izjasnilo za "ujedinjenje" s Rusijom.

Moskva još nije priznala samoproglašenu "neovisnost" Pridnjestrovlja koje "traje" već više od 30 godina. Rusija je tada svojim tenkovima omogućila separaciju tog uskog dijela Moldavije uz ukrajinsku granicu uz rijeku Dnjestar, a i danas imaju tamo svoj vojni kontingent i bazu. Moldavski politolog Igor Tuljancev kaže da dobivanje statusa kandidata ništa ne znači, jer će put do članstva trajati godinama te biti "naporan, mukotrpan i dug", a da će se do trenutka pristupanja puno toga promijeniti na geopolitičkoj karti Europe.

'Divlji istok'

Pretpostavlja se da bi čak i uz preskakanje mnogih poglavlja ili uvjeta Moldavija teško mogla postati članica prije 2035. godine, pa i dosta kasnije. Naime, i mnoge balkanske zemlje koje već vode pregovore, poput Crne Gore i Srbije, teško da se uskoro mogu nadati članstvu. Prema grubim procjenama, ne prije između 2027. i 2030. godine.

Pridnjestrovlje je bio zabačeni dio Europe u kojem vlada ekonomski "divlji istok" kojim upravlja mjesni Šerif (tako se zove njegov holding i nogometni klub), milijarder Viktor Gušan, navodno bivši niži operativac KGB-a i jedan od najbogatijih ljudi postsovjetskog prostranstva. Mnogi smatraju da je Pridnjestrovlje zapravo njegovo leno. Pridnjestrovlje sebe smatra dijelom "ruskog svijeta", odnosno sastavnom komponentom ruskog političkog, vojnog, ekonomskog i kulturnog prostora.

Otkad je počela ruska agresija na Ukrajinu, Pridnjestrovlje je debelo podcrtano u Putinovim osvajačkim planovima, jer je jedan od ciljeva invazije bilo i spajanje s tom moldavskom provincijom, a time bi se omogućila kontrola i destabilizacija ne samo Moldavije nego cijelog područja jugoistoka Europe, prije svega Rumunjske i Bugarske. Prije otprilike mjesec dana u Pridnjestrovlju su zabilježene "vojne aktivnosti", bilo je nekoliko "misterioznih napada i eksplozija na vojnim objektima, "vladinim zgradama", a izvršena je popuna rezervnog sastava vojske i policije, pa se čak očekivalo da bi se s njihova teritorija mogao izvršiti napad prema Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj crnomorskoj luci, koju Moskva nastoji zauzeti još od prvog dana rata.

Moldavijom vlada proeuropska predsjednica Maja Sandu, koja je odmah nakon početka ruske intervencije na Ukrajinu zatražila prekoredno primanje u EU, ali i napomenula da Moldavija nema ambicije postati članica NATO-a. Doduše, teško je reći kada bi Moldavija uopće bila sprema na članstvo, jer je ona jedna od najsiromašnijih europskih država i na rubu bankrota, a gotovo pola proračuna joj pune doznake moldavskih gastarbajtera iz Europe i Rusije. No, kako bilo, na istoku Europe otvara se još jedno krizno žarište te moguća nova meta u Putinovim ratnim planovima širenja i zaokruživanja tzv. povijesne Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:19