ZASTRAŠUJUĆE SNAGE

Iz rata s Hamasom rađa se čudovišna zračna sila: ‘Ključni igrač je uz nas, gradimo najjaču flotu ikada!‘

Izraelske zračne snage rade na opsežnom planu nabave ultramodernog zračnog naoružanja i jačanja sposobnosti

F-35A Lightning iznad Izraela/Ilustracija

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Iako su preostale još četiri godine do isteka trenutačnog Memoranduma o razumijevanju sa SAD-om o vojnoj pomoći (sadašnji ugovor istječe 2028.), Izrael će pokušati afirmirati budući sporazum već sada, a možda čak i povećati njegov opseg s obzirom na prijateljski stav administracije američkog predsjednika Joea Bidena tijekom aktualnog rata Izraela i Hamasa te otvorenu potporu zemlje izraelskim potrebama u ratnim razdobljima. Pritom, izraelski plan uključuje i borbene zrakoplove te helikoptere.

Naime, kao lekcija iz aktualnog rata, a u svjetlu trenutačnih i budućih prijetnji Izraelu, očekuje se da će izraelske zračne snage dramatično porasti i već rade na novom planu usmjerenom na nabavu naprednih zrakoplova i helikoptera te potrebno streljivo za zračne operacije, piše Israel Hayom u tekstu koji predstavlja kao svoju ekskluzivu.

Plan predviđa niz poslova procijenjenih na nekoliko desetaka milijardi dolara za financiranje četiri eskadrile naprednih borbenih zrakoplova i dvije eskadrile borbenih helikoptera. Također se razmatra mogućnost nabavke dodatnih zrakoplova za punjenje gorivom u zraku. U planu se također poziva na povećanje količine streljiva koje bi Izraelske obrambene snage (IDF) imale na raspolaganju te dramatično povećanje izraelskih domaćih proizvodnih kapaciteta s ciljem podizanja samopouzdanja.

Dvije nove eskadrile činit će F-35 "Adir" (radi se o F-35A zrakoplovima s posebnom nadogradnjom određenim sustavima isključivo za izraelske zračne snage - Adir znači "Moćni", op.a.), koje će se priključiti dvjema eskadrilama F-35 kojima izraelsko ratno zrakoplovstvo već raspolaže. Još dvije eskadrile koje će biti kupljene sačinjavat će novi lovci F-15EX (F-15IA), koji će biti modificirani za izraelsko ratno zrakoplovstvo.

Odluka o potraživanju dodatnih eskadrila - svake sa 25 zrakoplova - izravna je posljedica rata s Hamasom, ali i procjenom da su Izraelu potrebne veće i ubojitije zrakoplovne snage, one koje se mogu uspješno nositi s prijetnjama na bliskim i udaljenim bojišnicama.

Nada u MOU ‘težak‘ 3,8 milijardi dolara godišnje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo odlučilo se na paralelnu kupnju oba tipa zrakoplova zbog njihovih različitih mogućnosti u pogledu doleta, nosivosti i ‘stealth‘ karakteristika. Također, tu je i procjena da se Izrael ne bi trebao oslanjati na jednog dobavljača, kao i da je potrebno pokušati skratiti razdoblje potrebno za proizvodnju i isporuku proizvoda.

Procesi nabave dviju borbenih eskadrila - po jedna za svaki tip zrakoplova - započeli su još prije aktualnog rata i u različitim su fazama realizacije. Očekuje se da će uskoro dobiti konačno ministarsko odobrenje za nabavu. Ovi procesi također zahtijevaju razna odobrenja u Sjedinjenim Državama, kao i ugovore s proizvođačima, a to su Lockheed Martin i Boeing.

Dužnosnici procjenjuju da će nabava nove eskadrile F-35 biti odobrena u narednim danima, dok će za prvi dio primjeraka F-15 biti odobrena tijekom ovog tromjesečja. Provedba plana, pak, trajat će mnogo duže. Zrakoplovi F-35 stići će tijekom idućih pet godina, dok će prvi F-15 biti na raspolaganju krajem desetljeća.

Oba ova posla bit će financirana kroz postojeći američko-izraelski memorandum o razumijevanju (Memorandum of Understanding - MOU), temeljem kojeg se Izraelu dodjeljuje godišnja vojna pomoć. U međuvremenu su započeli i pripremi radovi za nabavu dvije dodatne borbene eskadrile, koje će biti financirane kroz idući američki sporazum o sigurnosnoj pomoći.

Izrael u vezi s time polazi od nekoliko radnih pretpostavki, a najvažnija među njima je da će takav novi MOU sa SAD-om doista biti potpisan te da će njegov obujam biti barem identičan postojećem sporazumu, koji iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.

Pod pretpostavkom da svi ovi ugovori o nabavi budu odobreni, cjelokupna flota borbenih zrakoplova temeljit će se na tri tipa zrakoplova, a činit će je 100 lovaca F-16I ("Sufa" - "Oluja") koji već lete u zračnim snagama, 100 lovaca F-35 ("Adir"), od kojih su dvije eskadrile već kupljene, a još dvije će tek biti, te tri eskadrile F-15 (dvije novog tipa, plus eskadrila Thunder – F-15I, koja je u izraelskim zračnim snagama služila 25 godina). Dovršetak nabave omogućit će postupno izbacivanje starih F-15 i F-16 iz uporabe.

Paralelno s aktivnostima nabave borbenih zrakoplova, planirana je i nabava dvije eskadrile naprednih jurišnih helikoptera Apache. Čak i prije rata, zrakoplovstvo je planiralo ‘umiroviti‘ staru eskadrilu tih letjelica i ostati sa samo jednom eskadrilom naprednih borbenih helikoptera Apache.

Ovisnost o SAD-u će još trajati

Kašnjenje u odgovoru na Hamasov napad u prvim satima napada na Izrael 7. listopada prošle godine i česta uporaba bliske kopnene potpore snagama tijekom borbi, jasno su pokazali da je Izraelu potrebna veća flota borbenih helikoptera pa je, kako piše Israel Hayom, donesena odluka da se odmah pokrene postupak za kupovinu eskadrile helikoptera Apache, a naknadno još jedne dodatne eskadrile.

Ovi poslovi tek trebaju biti finalizirani ili odobreni, no Izrael se nada da se mogu brzo realizirati i ubrzati procesi nabave, između ostalog i na temelju činjenice da se ti helikopteri masovno proizvode za američku vojsku.

Visoko rangirani izraelski dužnosnici također nastoje skratiti proces isporuke za najmanje dva od četiri već kupljena zrakoplova za punjenje gorivom u zraku. Zračne snage sada razmatraju i mogućnost pozivanja na klauzulu iz sporazuma sa SAD-om i nabavku četiri dodatna takva zrakoplova, koji bi bili dodijeljeni novoj eskadrili koja će biti uspostavljena u bazi zračnih snaga u Nevatimu.

Osim nabavke novih zrakoplova i helikoptera,odlučeno je da se značajno povećaju zalihe streljiva za zračne operacije. Kako bi se postigao taj cilj, trenutačno se odvijaju dva paralelna procesa ubrzanja nabave u SAD-u i ubrzanja nabave u Izraelu, što uključuje otvaranje novih proizvodnih linija za teško streljivo od strane izraelske vojne industrije putem tvrtke Elbit Systems. Elbit će također značajno povećati proizvodnju streljiva za kopnene snage, fokusirajući se pritom na oklopne i topničke snage.

Nove odluke donesene tijekom trajanja rata usmjerene su na povećanje izraelskog samopouzdanja na polju povećanja zaliha streljiva, no neće smanjiti izraelsku ovisnost o američkim oružanim sustavima. Različitim političkim elementima u Izraelu koji vole ulaziti u sukobe s američkom administracijom, zaključuje izraelski medij, savjetuje se da uzmu u obzir da će barem idućih desetljeće i pol Izrael i dalje biti vezan za američku pomoć, bez alternative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:47