MJESTO RADNJE: NOVI ZELAND

'IZ ZAHODA JE ISPALIO HITAC. METAK JOJ JE PROŠAO PORED GLAVE' Dokumenti koji su donedavno bili tajni otkrili pokušaj atentata na kraljicu Elizabetu II

 Getty Images

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II tijekom njezina posjeta Novom Zelandu 1981. godine policija je zataškala, pokazuju dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Tijekom kraljevske parade u gradu Dunedinu, tad 17-godišnji Christopher John Lewis sakrio se u kabini zahoda i ispalio hitac prema kraljici, u trenutku kad je ona izašla iz svoga Rolls Roycea.

Metak je prošao pored njezine glave, izvijestio je u četvrtak novozelandski portal Stuff.

Iako je Lewis uhićen, nikad nije optužen, a domaćim i stranim novinarima, koji su čuli hitac, rečeno je kako je u blizini pao znak.

Novozelandska sigurnosna obavještajna služba (NZSIS) objavila je dosad tajne informacije nakon što je Stuff u siječnju izvijestio o neuspjelom atentatu.

Prema pisanju lista, dokument NZSIS-a pokazuje kako je Lewis bio optužen za oružanu pljačku i provalu te da ga policija nije namjeravala optužiti za izdaju.

- Lewis je isprva stvarno namjeravao izvršiti atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje niti pušku dovoljnoga dometa - navodi se u kasnijem dokumentu obavještajne službe, kojim se potvrđuje pokušaj atentata.

Bivši policijski časnik Tom Lewis, koji se bavio slučajem Christophera Johna Lewisa, rekao je kako se politika umiješala zbog bojazni da u zemlji više neće biti kraljevskih turneja zbog sigurnosnih propusta, piše Stuff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49