ZLOGLASNI ‘PEGAZ‘

Iza kulisa bitke za najmoćnije kibernetičko oružje svijeta: ‘Američki obavještajci bili su zainteresirani...‘

Američki obavještajni dužnosnici potajno su podržavali planove za kupnju NSO-a

Ilustracija

 Mario Martija Sevilla/Alamy/Alamy/Profimedia

L3Harris, privatna kompanija iz SAD-a koja se bavi obrambenom tehnologijom i surađuje s Pentagonom, potiho je pokušala kupiti NSO Grupu, tvrtku koja je došla na svjetske naslovnice nakon što su istraživački novinari otkrili tko je sve špijuniran zahvaljujući njihovom alatu za hakiranje Pegazu.

Prema saznanjima New York Timesa, da posao bude uspješan zainteresiran je bio i američki obavještajni aparat. Utjecajni američki dnevnik piše kako je otvoreno pitanje je li dio Bidenove administracije, sa ili bez znanja Bijele kuće, pokušao doći u posjed tehnologije za nadzor građana.

Tim tvrtke L3Harris, piše NYT, nekoliko je puta ne objavljujući to na sva zvona posjetio Izrael pregovarajući o preuzimanju NSO Grupe. Učinili su to iako je američka vlada službeno tu tvrtku stavila na crnu listu nakon što se doznalo za skandal. Prema podacima koje su iskopali novinari, na meti Pegaza bili su članovi saudijske kraljevske obitelji (i Jamal Khashoggi, za čije je stravično ubojstvo osumnjičen prijestolonasljednik iz Rijada). Praćeno je, otkrilo se, više od 600 političara, 64 biznismena, 189 novinara i 85 aktivista za ljudska prava.

Izvlačenje podataka iz mobitela

Pegaz, tehnologija koju je usprkos tome pokušao kupiti L3Harris, alat je za hakiranje koji može daljinski iz mobilnog telefona mete izvući sve podatke uključujući poruke, kontakte, fotografije i videozapise, a da korisnik ne mora kliknuti poveznicu kako bi mu omogućio daljinski pristup. Također može pretvoriti mobilni telefon u uređaj za praćenje i snimanje. NSO je djelovao "suprotno nacionalnoj sigurnosti ili interesima vanjske politike Sjedinjenih Država", rekla je Bidenova administracija objavljujući crnu listu prošle godine u studenome, i zabranjujući američkim tvrtkama bilo kakvo poslovanje s tom izraelskom tvrtkom.

Ali pet osoba upoznatih s pregovorima reklo je da je tim L3Harrisa na pregovore došao s iznenađujućom porukom zbog koje se dogovor doimao mogućim. Prema tvrdnjama izvora, američki obavještajni dužnosnici potajno su podržavali planove za kupnju NSO-a, za čiju su se tehnologiju godinama intenzivno interesirale mnoge obavještajne službe, uključujući FBI i CIA-u.

Nekoliko dana nakon što je informacija procurila u medije, L3Harris, koji se u poslovanju uvelike oslanja na državne tendere, obavijestio je Bidenovu administraciju da je prekinuo akciju, tvrde trojica američkih vladinih dužnosnika, iako je nekoliko ljudi upoznatih s razgovorima reklo da je bilo pokušaja oživljavanja pregovora. Bijela kuća je izrazila "ogorčenost saznanjem o pregovorima".

Ta je epizoda, piše NYT, bila najnoviji okršaj u međudržavnom nadmetanju za preuzimanje kontrole nad nekim od najmoćnijih kibernetičkih oružja na svijetu.

Glasnogovornici L3Harrisa i NSO-a odbili su komentirati pregovore za NYT. Direktorica nacionalne obavještajne službe Avril Haines odbila je komentirati je li tko od američkih obavještajnih dužnosnika tiho blagoslovio rasprave. Ministarstvo trgovine odbilo je dati informacije o bilo kakvim razgovorima s L3Harrisom o kupnji NSO-a.

Koalicija ‘Five Eyes‘

I glasnogovornik izraelskog ministarstva obrane odbio je dati izjavu za NYT, kao i glasnogovornica izraelskog premijera.

Tijekom razgovora o mogućoj prodaji NSO-a L3 Harrisu - koji su uključivali najmanje jedan sastanak s Amirom Eshelom, glavnim direktorom izraelskog ministarstva obrane, koji bi morao odobriti potencijalni posao - predstavnici L3Harrisa rekli su da su dobili dopuštenje od vlade Sjedinjenih Država za pregovore s NSO-om, piše NYT.

Poručili su Izraelcima da američke obavještajne agencije podržavaju kupnju sve dok su ispunjeni određeni uvjeti. Jedan od njih, rekli su izvori NYT-a, bio je da se NSO-ov arsenal "zero days" - ranjivost u izvornom kodu računala koji Pegazu omogućuje hakiranje mobitela - može prodati svim partnerima Sjedinjenih Država u tzv. koaliciji ‘Five Eyes‘. Riječ je o partnerima s kojima Washington ima dogovor o razmjeni obavještajnih podataka. Takav bi plan bio vrlo neobičan da je dovršen jer zemlje iz ‘Five Eyesa‘ obično kupuju samo onu tehnologiju koja je razvijena i proizvedena u tim zemljama.

Dužnosnici izraelskog ministarstva obrane bili su skloni na to pristati, ali nakon snažnog pritiska izraelske obavještajne zajednice odustali su od zahtjeva da NSO podijeli računalni izvorni kod za Pegaz sa spomenutih pet zemalja, a odbili su dopustiti cyber stručnjacima L3Harrisa da sudjeluju u radu NSO-ovih razvojnih timova u sjedištu tvrtke kraj Tel Aviva.

Predstavnici ministarstva obrane inzistirali su na tome da Izrael zadrži svoje ovlasti za dodjelu izvoznih dozvola za NSO-ove proizvode, ali su rekli da su voljni pregovarati o tome koje bi zemlje dobile špijunski softver.

Tijekom rasprava pojavila su se mnoga pitanja koja bi zahtijevala odobrenje vlade Sjedinjenih Država. Predstavnici L3Harrisa kazali su da su o tim pitanjima razgovarali s američkim dužnosnicima, koji su se, prema riječima upućenih u razgovore, načelno složili, piše američki dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:30