RASPAD SISTEMA

IZA KULISA FOTOGRAFIJE O KOJOJ BRUJI CIJELI SVIJET Što se zapravo dogodilo na sastanku američkog političkog vrha koji je prerastao u opći kaos

 
Nancy Pelosi (stoji) i Donald Trump u Bijeloj kući
 Bijela kuća / Donald Trump Twitter

Da je razdor između američkog predsjednika Donalda Trumpa i demokrata u Washingtonu ogroman, opće je poznato. Savršenu ilustraciju te podjele predstavlja fotografija koja je u srijedu snimljena u Bijeloj kući, tijekom sastanka Trumpa i ključnih ljudi njegove administracije s delegacijom Kongresa, kojoj je na čelu bila demokratska predsjednica tog tijela, Nancy Pelosi.

Na toj fotografiji Pelosi stoji iznad velikog stola za kojim sjede sami muškarci - s njenzie strane lideri Kongresa, a s Trumpove visoki dužnosnici njegove administracije i najmanje dva generala američke vojske. Pritom vidno uzrujana Pelosi upire prstom u predsjednika koji sjedi i donekle začuđeno gleda u nju.

Naravno, nakon sastanka Trump nije propustio priliku da fotografiju podijeli na svojem Twitter profilu uz komentar "Živčani slom nervozne Nancy". No, Pelosi je brzo odgovorila na provokaciju i rekla da je Trump bio taj koji je doživio "slom" pa je potom tu istu fotografiju stavila kao naslovnu fotografiju na svojim profilima na Facebooku i Twitteru.

Originalni Trumpov tweet u međuvremenu je podijelilo više od 28.000 korisnika, a mnogi od njih dali su svoj obol raspravi o tome što fotografija zapravo predstavlja. Tako se debatiralo o jednakosti spolova (jedna žena okružena muškarcima), o tome tko će pobijediti na izborima u SAD-u, ali zapravo se najviše diskutiralo o pitanju koje se ovih dana isprofiliralo kao jedno od ključnih u američkoj politici - povlačenju američkih snaga sa sjevera Sirije. Uostalom, upravo je i to bila tema sastanka u Bijeloj kući.

Posljedice povlačenja iz Sirije

Naime, povlačenje se poklopilo s turskom ofenzivom čiji je cilj uspostaviti takozvanu "sigurnu zonu" koja bi išla 30-ak kilometara duboko u sirijski teritorij, a na granici s Turskom. Taj je teritorij proteklih godina bio pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), u kojima većinu imaju sirijski Kurdi. Njih turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne može smisliti jer smatra da su povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) koja se bori za neovisnu državu Kurda, a koju Turska i niz drugih država označava kao terorističku organizaciju.

No, bez kurdskih boraca SAD i njihova koalicija teško bi porazili Islamsku državu, budući da su upravo snage SDF-a bile te koje su bile na prvim crtama bojišnice protiv džihadista. Dok su Amerikanci i njihovi partneri iz koalicije bili ti koji su dali oružje i pružali potporu iz zraka, Kurdi su bili ti koji su u borbi protiv IS-a podnijeli velike žrtve. Stoga je vrlo razumljivo da su se osjetili izdanima od strane svojih saveznika kad je Trump najavio povlačenje američkih vojnika te ih ostavio na milost Erdoganu. U konačnici, da bi izbjegli potpunu katastrofu, Kurdi su bili prisiljeni sklopiti privremeni dogovor s Bašarom Al-Asadom te su pozvali sirijsku vojsku da uđe u gradove koji se nalaze na fronti s Turcima. A taj je dogovor postignut uz blagoslov Vladimira Putina koji je nakon povlačenja Amerikanaca postao neupitno najveći igrač na području Sirije.

Bijes zastupnika

Sve to nije dobro sjelo Zastupničkom domu američkog Kongresa te su u srijedu, netom prije sastanka Pelosi i Trumpa, rezolucijom oštro osudili odluku Bijele kuće da se trupe povuku iz Sirije i saveznike ostavi na cjedilu. Za tu su rezoluciju glasala čak 354 zastupnika, dok je protiv bilo samo njih 60, što znači i da je većina republikanaca bila protiv Trumpa.

No, američki predsjednik to nije tako vidio. Nakon što je danima ponavljao da će "uništiti tursku ekonomiju" sastanak s Pelosi i drugim predstavnicima Kongresa započeo je hvaleći se kako je poslao "opako" pismo Erdoganu, o kojem smo već pisali. Pelosi time nije bila impresionirana te je Trumpu napomenula što zastupnici misle o njegovu potezu, dok je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer počeo citirati predsjedniku riječi njegova bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa o tome koliko je nužno da američki vojnici ostanu u Siriji kako se Islamska država opet ne bi uzdigla. Upravo je Trumpova politika na Bliskom istoku bila jedan od okidača zbog kojih je Mattis iz protesta dao ostavku, što je Trump doživio kao osobnu uvredu.

No, Trump nije izdržao već je prekinuo Schumera komentarom da je Mattis "najprecjenjeniji general na svijetu". Onda je nešto kasnije gospođi Pelosi rekao da "on mrzi ISIS više nego ona".

Kad je Schumer upitao je li njegov plan taj da se osloni na Turke i Sirijce, Trump je odvratio da je njegov plan "osigurati da Amerikanci budu sigurni". Pelosi je odmah uskočila i rekla da je to cilj, a ne plan.

Salva Trumpovih uvreda

Ova opaska očito je razljutila predsjednika SAD-a koji je Pelosi nazvao "trećerazrednom" političarkom, nakon čega je intervenirao drugorangirani demokrat u Zastupničkom domu, Steny Hoyer, i rekao Trumpu da takve uvrede "nisu korisne". Nakon toga su lideri demokrata otišli sa sastanka.

Pelosi nije gubila vrijeme i pred novinarima se odmah požalila da je sastanak bio vrlo nezadovoljavajući.

- Republikanci su glasali protiv onoga što radimo u Siriji u omjeru dva naprema jedan. On to naprosto nije mogao podnijeti pa je doživio neku vrstu sloma - rekla je Pelosi.

S druge strane Schumer je rekao da je predsjednik vrijeđao demokrate, naročito Pelosi. Nakon toga je Trump objavio fotografiju sa sastanka na kojoj Pelosi upire prstom, a potom je objavio i fotografiju praznih stolica na kojima su sjedili demokrati. Uz to je i dodao da su demokrati "niškoristi", a Pelosi "hitno treba pomoć".

- Danas je u Bijeloj kući doživjela totalni slom. Bilo je to vrlo tužno za gledati. Molite za nju, ona je vrlo bolesna osoba - napisao je Trump na Twitteru.

Pelosi je kasnije izjavila da se ona neprestano moli za Trumpa i njegovo psihičko zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2022 14:26