NOVI SUSTAVI

Iza kulisa novog paketa oružja koji Amerikanci šalju Kijevu: I Pentagon se priprema za novu fazu rata...

Borbe se iz urbanih centara i šumovitih područja premještaju na otvoreni teren Donbasa gdje će Rusi bitke voditi tenkovima

Ilustracija, pucanje iz haubice M777A2

 Us Marines Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Američka vlada poslala je ukrajinskim oružanim snagama ratnu opremu koju im prije samo nekoliko tjedana nije željela isporučiti jer je strahovala od eskalacije sukoba, piše CNN.

Riječ je o 800 milijuna dolara vrijednom oružju, a na popisu nije samo oružje koje je zatražila ukrajinska strana, nego i oprema potrebna za novu fazu ratovanja. Težište ratnih zbivanja sada se, naime, prebacuje na jugoistok Ukrajine, tik uz granicu s Rusijom, gdje prevladava ravni teren koji ide na ruku ruskoj vojsci. Administracija predsjednika Joea Bidena objavila je da je u novom paketu 11 helikoptera Mi-17, koji su inicijalno bili namijenjeni Afganistanu, 18 155-milimetarskih haubica i više od 300 dronova Switchblade. Tu je i radarski sustav sposoban pratiti dolazeću vatru i locirati odakle dolazi.

Promijenjena taktika

U odnosu na dosadašnje pakete vojne pomoći, vidljivo je da je ovdje riječ o sofisticiranijoj opremi i težem naoružanju. Izvor s kojim je razgovarao CNN ističe da je Amerika promijenila strategiju, prilagođavajući se promijenjenoj taktici Rusije. Ukrajinske snage sada trebaju drukčije naoružanje. Paket je definiran nakon što su Mark Milley, šef američkog združenog stožera, i Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost, više od dva sata razgovarali s kolegama u Ukrajini. Isti razgovori više su se puta vodili između ministarstava obrane.

Oružje koje stiže u Ukrajinu daje uvid u to što se očekuje u nastavku borbi. Borbe se iz urbanih centara i šumovitih područja premještaju na otvoreni teren Donbasa. Budući da je riječ o pograničnom području, ruska strana više neće imati problem sa zalihama, dostavom i komunikacijama. "Očekujemo da će Rusi tamo voditi borbe s tenkovima i dugodometnom artiljerijom kako bi postigli svoje ciljeve", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Poanta novog paketa je dati Ukrajincima što je moguće veću prednost u bitkama koje slijede. Prošli mjesec Amerika je odbila poslati avione MiG-29, kojima ukrajinski piloti znaju upravljati, jer je smatrala da bi to moglo isprovocirati Moskvu i dovesti do jako opasne situacije. Međutim, stvari su se očigledno promijenile. "Kako će ovo sada interpretirati Moskva? To pitajte Putina i Kremlj", odgovorio je Kirby na novinarsko pitanje.

Brza doprema oružja

Sjedinjene Države nisu jedine koje šalju novu opremu. Slovačka je Ukrajini dala protuzračne projektile S-300, Češka je poslala tenkove T-72, Ujedinjena Kraljevina najavila je slanje 120 oklopnih vozila. Europska unija, u potezu koji pokazuje koordinaciju sa SAD-om, najavila je da će dati još 544 milijuna dolara u pomoći Ukrajini.

Topove Howitzer Sjedinjene Države šalju prvi put, a Kirby je priznao da će za njih ukrajinskim vojnicima biti potrebna obuka. Osim toga, teže naoružanje znači i veći napor u njihovu transportu. Važna je i brzina. "Svjesni smo toga da nam vrijeme nije prijatelj", poručio je glasnogovornik Pentagona Kirby. SAD je zato na sastanku s vojnom industrijom tražio sugestije kako što brže dopremiti naoružanje Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 22:37