BURNO U NEW YORKU

Iza kulisa Opće skupštine UN-a: Sramotni Lavrov, skandalozni Raisi i dva velika poraza SAD-a

Ovotjedni diplomatski skup razotkrio je pukotine u jedinstvenom stavu prema ponašanju Rusije

Sergej Lavrov

 Evan Schneider/Afp

Ovotjedno zasjedanje Opće skupštine UN-a nije prošlo bez drame, ali drugo se nije niti očekivalo s obzirom na uzavrelu situaciju diljem svijeta. Svi su pozorno iščekivali Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, koji je deset godina bio ruski veleposlanik pri UN-u (1994. - 2004.), a koji je prvo kasnio na zasjedanje, potom održao govor pun optužbi te ranije otišao. "Ne čudi me to. Mislim da Lavrov ne želi slušati kolektivnu osudu od ovog Vijeća", komentirao je James Cleverly, britanski šef diplomacije. Lavrov je, kao što se i očekivalo, branio rusku invaziju na susjednu zemlju Ukrajinu, ustvrdivši da Rusija nije imala izbora i morala se braniti. Potom je napustio dvoranu.

Slični ledeni ili usijani trenuci nisu strani zasjedanju UN-a. No, unatoč ledenom dočeku Lavrova, koji se upravo zbog toga nije previše zadržavao u dvorani, ovotjedni diplomatski skup razotkrio je pukotine u jedinstvenom stavu prema ponašanju Rusije. Kineski šef diplomacije Wang Yi, primjerice, nije se složio s pozivima nekih da se Rusija izbaci iz Vijeća sigurnosti u kojem je stalna članica. Za Sjedinjene je Države još veći udarac to što je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar odlučio ne prozivati Rusiju zbog događaja u Ukrajini, nego je radije pozvao na pregovore o rješenju.

Poprilično je skandalozno prošao i posjet iranskog predsjednika Ebrahima Raisija New Yorku. Dugo su trajala vijećanja treba li iranski tvrdolinijaš uopće dobiti vizu, a onda je CNN objavio da je intervju Christiane Amanpour i Raisija otkazan jer je poznata CNN-ova voditeljica "pristojno", kako je sama poslije rekla, odbila zahtjev da pokrije kosu velom. Oko 40 minuta prije intervjua Raisi je kasnio, a njegov pomoćnik zamolio je novinarku odraslu u Teheranu da stavi pokrivalo za glavu.

"Nijedan predsjednik Irana nikada od mene ni ovdje u New Yorku, ni bilo gdje drugdje izvan Irana nije tražio da nosim veo, a intervjuirala sam ih sve redom od 1995. godine", izjavila je Amanpour koja je zahtjev odlučila pristojno odbiti u svoje ime, ime CNN-a i svih novinarki jer to nije zakonski obvezno.

U Iranu, rekla je Amanpour, uvijek nosi veo dok je na reporterskim zadacima jer je to u skladu s lokalnim zakonima i običajima. Raisi je, otkrila je, tražio da veo nosi "u znak poštovanja" budući da su u tijeku islamski sveti mjeseci Muharam i Safar, a i "s obzirom na aktualnu situaciju u Iranu". Tamo već danima traju veliki prosvjedi zbog mlade žene koja je preminula u zatvoru nakon što ju je zbog nepropisnog nošenja vela privela notorna iranska moralna policija. Na prosvjedima su Iranke palile hidžabe i rezale kosu zbog sudbine preminule, a inače zdrave, 22-godišnje Mahse Amini. Vjeruje se da je na prosvjedima poginulo osam ljudi. Amanpour je priznala da joj je žao što je intervju otkazan jer je u ovom trenutku važno čuti što ima reći iranski lider.

No, Raisi je iskoristio svojih pet minuta na pozornici UN-ove Opće skupštine gdje je svima održao predavanje o ljudskim pravima. Svima koji su ostali u dvorani nakon što je počeo svoj govor. Raisi je tom prilikom proglasio pobjedu nad Trumpovom administracijom koja je protiv Irana vodila "kampanju maksimalnog pritiska", držao je golemi portret likvidiranog Kasima Sulejmanija, šefa elitne narodne garde, a pozvao je i međunarodni tribunal da privede Donalda Trumpa licu pravde.

Manji incidenti uključuju južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola koji je pred uključenim mikrofonom psovao "pasje skotove" koji "to ne žele prihvatiti u parlamentu", navodeći da bi to bila "sramota za njega". Poslije se ispričao, a navodno je, prema tvrdnjama njegovih suradnika, mislio na južnokorejske parlamentarce, iako je trenutak prije komentara razgovarao s Joeom Bidenom i mnogi vjeruju da je govoreći o "sramoti za njega" mislio na američkog predsjednika.

Ako bi netko trebao imati razumijevanja za gafove, to je Biden. Naime, čini se da okupljanje nije prošlo bez njegova lapsusa. Američki tabloidi raspisali su se o snimci na kojoj predsjednik pomalo zbunjeno pokušava sići s pozornice na konferenciji Globalna zaklada, održanoj u srijedu u New Yorku.

Viralna je postala i snimka govora srbijanskog predsjednika, završenog usklikom "Živjela Srbija!". Snimku je, naime, začinio prevoditelj RTS-a koji se nije uspio suzdržati te je prasnuo u smijeh. Dok neki ističu kako je to u prvom redu "neprofesionalno ponašanje" prevoditelja, saveznici Aleksandra Vučića lako su se snašli izrezavši taj dio prilikom objave.

Zanimljiva je bila i Turska koja je sve aktivnija na međunarodnoj pozornici, a u petak je organizirala panel i govorila o potrebi reforme Vijeća sigurnosti UN-a i stalnih članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:59