NOVA REALNOST

Iza kulisa tektonskih promjena na Bliskom istoku: Zašto se zapravo Arapi odjednom mire s Izraelom

‘Bahrein ne poduzima nikakve korake u vanjskoj politici bez saudijskog odobrenja‘
 MAHMUD HAMS/AFP

“Povijesni dan”, “veliki napredak”, “sramotan potez”, “izdaja Palestinaca”. Reakcija na normalizaciju odnosa Izraela i Bahreina pod posredovanjem SAD-a ne nedostaje. Ovisno o kojoj je strani riječ, najava sporazuma koji se službeno treba potpisati u utorak tumači se kao “povijesni napredak prema daljnjem osiguranju mira na Bliskom istoku” ili, pak, kao “sramotan potez kojim se žrtvuju palestinski cilj i desetljeće borbe nauštrb američkih izbora”.

Američki predsjednik Donald Trump i čelnici Bahreina i Izraela, kralj Hamad i premijer Benjamin Netanyahu, u petak su objavili zajedničko priopćenje u kojem se navodi kako su se “dogovorili oko uspostave punopravnih diplomatskih odnosa između Izraela i Kraljevine Bahrein”.

Svečanost u utorak

Ceremonija potpisivanja “povijesne Deklaracije mira” trebala bi se održati u utorak u Bijeloj kući, isti dan kad će se potpisati i sporazum UAE-Izrael. Bahrein će time postati druga arapska zemlja koja je uz Trumpovu intervenciju normalizirala odnose s Izraelom. Prije mjesec dana to su najavili i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Trebalo nam je 26 godina između drugog mirovnog sporazuma s arapskom zemljom i trećeg, ali samo 29 dana između trećeg i četvrtog. I bit će ih još”, izjavio je izraelski premijer Netanyahu, referirajući se na mirovni sporazum s Jordanom 1994. godine. Bahrein je tako postao četvrta zemlja koja će potpisati sporazum o miru s Izraelom, nakon Egipta, Jordana i UAE. No stručnjaci ističu kako Bahrein nikada nije bio u ratu s Izraelom, ne graniči s njim i ustvari već godinama rade na uspostavljanju odnosa.

Ipak, to nije spriječilo Trumpa da kaže kako se “čak i veliki ratnici umore od borbe, i njima je dosta borbe”.

Pijesak pun krvi ili mira

“Pijesak je bio natopljen krvlju, a sada ćete vidjeti da će se puno tog pijeska napuniti mirom”, izjavio je Trump. Dodao je kako će Izrael i Bahrein prvi put otvoriti veleposlanstva i početi suradnju na području zdravstva, tehnologije i poljoprivrede te će se omogućiti izravni letovi na relaciji Manama-Tel Aviv. To je u svakom slučaju još jedna diplomatska pobjeda za Trumpa, iako njegova uloga u tome nije bila toliko značajna kao što je ona njegova zeta Jareda Kushnera koji je vodio pregovore.

S obzirom na to da je do američkih izbora ostalo manje od dva mjeseca, ovo mu je jedna od najboljih prilika da pojača podršku kod birača koji podržavaju Izrael te osigura pobjedu u saveznoj državi Floridi gdje je sudbina Izraela važno političko pitanje zbog sve snažnijih gospodarskih veza i suradnje na svemirskom programu.

Treba spomenuti da njegovi pristaše ovaj potez gledaju kao još jedan dokaz Trumpovih “diplomatskih sposobnosti” koji treba biti nagrađen Nobelovom nagradom za mir. A za koju ga je već nominirao norveški političar za posredovanje u sporazumu UAE i Izraela. Uz dogovor s UAE, Trump je, podsjetimo, prošli tjedan posredovao u uspostavljanju diplomatskih odnosa Kosova i Izraela te odluke da Srbija preseli svoje veleposlanstvo iz Jeruzalema u Tel Aviv za što je jedan švedski desničarski zastupnik nominirao za Nobela tri spomenute vlade pa tako i Trumpa.

Izdaja Palestinaca

Palestina je ovaj dogovor nazvala “izdajom Jeruzalema i Palestinaca”. Iran je rekao da se radi o “velikoj izdaji”, a Turska je oštro osudila odluku Bahreina o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom. Palestina je pokušala uvjeriti Arapsku ligu da osudi UAE, ali naišla je na prezir i opomenu da se “ne miješa u vanjskopolitičke odluke” zemalja članica.

Stručnjak za palestinsku politiku Jehad Harb izjavio je za NYT kako je ovo jasan pokazatelj da arapsko stajalište, koje prije normalizacije odnosa s Izraelom zahtijeva uspostavu neovisne palestinske države, propada.

“Bahreinski potez potvrda je nove realnosti”, rekao je Harb. SAD, koji je sada pun samopouzdanja, nada se kako će se ostale arapske zemlje, a ponajviše Oman i Sudan, uskoro priključiti ostalima u priznanju Izraela. No najvažnije pitanje ostaje hoće li im se pridružiti moćnik regije, Saudijska Arabija.

“Bahrein ne poduzima nikakve korake u vanjskoj politici bez saudijskog odobrenja. Muhamed bin Salman trenutačno ne može normalizirati odnose Saudijske Arabije i Izraela jer se kralj Salman protivi tome sve dok ne dođe do palestinskog rješenja”, objasnila je bivša viša dužnosnica u Trumpovu Vijeću za nacionalnu sigurnost Kirsten Fontenrose.

“To je stoga način da se signalizira kako sljedeće vodstvo Saudijske Arabije podupire ideju o arapsko-izraelskoj normalizaciji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28