‘KUKAVIČJE JAJE‘

Iza kulisa ‘velikodušne‘ ponude Kremlja: Zašto Rusi najednom tvrde da bi pregovarali bez uvjeta

Rusi stalno tvrde da ne odustaju od ciljeva "specijalne operacije", a zna se da je cilj - ruska kontrola cijele Ukrajine

Vladimir Putin

 Sergej Bobylev/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia

Ruska vojska završila je povlačenje iz Hersona na lijevu obalu Dnjipra. Iako ukrajinska vojska ne žuri s ulaskom u grad, bojeći se da je to zamka ili da su Rusi pri odlasku minirali grad, to se ipak smatra političkim porazom Rusije, odnosno Vladimira Putina. Istodobno, iz Kremlja stižu poruke da je Rusija otvorena za dijalog s Ukrajinom bez ikakvih prethodnih uvjeta, kaže zamjenik ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov, a prenosi moskovski list Komersant.

Rjabkov kaže: "Mogu potvrditi našu poziciju - spremni smo na dijalog bez prethodnog uvjetovanja. Na to smo bili spremni i prije, ali Kijev je prema nalogu svojih zapadnih gospodara prekinuo dijalog".

I iz Kremlja je stigla poruka, preko Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova da je "ciljeve specijalne operacije moguće ostvariti i mirnim pregovorima", kako prenosi ruska prorežimska agencija RIA novosti. No, on je zapravo rekao: "Sukob u Ukrajini, odnosno specijalna vojna operacija, može se završiti nakon ispunjenja njezinih ciljeva ili se može okončati ostvarivanjem njezinih ciljeva putem mirovnih pregovora, ali zbog pozicije ukrajinske strane oni su nemogući".

Kukavičje jaje?

Prije koji dan i drugi zamjenik Lavrova, Andrej Rudenko, rekao je da "Rusija nema dodatnih uvjeta za pregovore" te da je Kijev taj koji "mora pokazati dobru volju".

Ovakve ipak "rašomonske" izjave iz Kremlja zapravo sliče na kukavičje jaje. Naime, Rusi stalno tvrde da ne odustaju od ciljeva "specijalne operacije", a zna se da je cilj - ruska kontrola cijele Ukrajine, smjena sadašnje vlasti i instaliranje proruskog režima, a usput, Rusija je anektirala još neke dijelove ukrajinskog teritorija (riječ je o četiri regije - Doneck, Luhansk, Zaporižje i Herson). Tako je upitno što uopće znači da su spremni na dijalog "bez ikakvih uvjeta", ako nisu odustali od ciljeva zbog kojih su i napali Ukrajinu.

Mnogi analitičari zapravo iščitavaju ruski zahtjev za pregovorima u smislu da se Ukrajina "složi" s tim da Rusiji pripadne Donbas te kopneni spoj s Krimom, tj. dio područja s lijeve obale Dnjipra, koji je Rusija ionako nedavno proglasila svojim teritorijem. Kakvi su to mirovni pregovori, prema ruskom prijedlogu, ako je Moskva već "upisala" taj teritorij kao svoj i za njih to više nije predmet pregovora"! Putin je i sam izjavio da je to područje sada "rusko za vječnost".

Što kaže Kijev?

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je spreman na mirovne pregovore kad se Rusije povuče s ukrajinskog teritorija (misleći pri tome i na Donbas i na Krim). Moskva optužuje Kijev da nisu za pregovore te da su oni nemogući zbog pozicije Ukrajine koja traži povlačenje ruskih snaga s njezina teritorija. Putin licemjerno može reći da se on povukao s ukrajinskog područja, odnosno da čak Ukrajina pod okupacijom drži ruski teritorij! Dobar dio ruske javnosti i dio političke elite u Kremlju nije dobro primio povlačenje iz Hersona, smatrajući to porazom, pa Putin sada mora naći neki način da i taj svoj manevar (odnosno povlačenje) prikaže kao stratešku odluku pa i pobjedu. Putin bi se na pregovorima morao "odreći" anektiranih područja, a to je u ovom trenutku teško očekivati, iako neki smatraju (ali to su već nagađanja i spekuliranja) da bi se on mogao natezati s dijelom anektiranog područja u zamjenu za Krim i Donbas. No, i dalje ostaje pitanje koje stalno spominju u Moskvi, a to je "garancija ruske sigurnosti", jer ni osakaćena i amputirana Ukrajina s ovakvom vlašću i strateškim ciljem članstva u NATO-u i EU Putinu ne odgovara.

On, unatoč svemu, još računa na prorusku Ukrajinu, što je, ponovimo još jednom, osnovni cilj agresije, a Kremlj nije dao ni jednu jedinu naznaku da je promijenio svoj plan i program.

No, iako je prije Zelenski govorio da može pregovarati, ali ne s Putinom, u posljednje vrijeme mnogi ističu da to više ne govori. Nedavno se pojavila informacija u Wall Street Journalu o tome da američki Rusi vode tajne razgovore o početku ukrajinsko-ruskih pregovora. Govori se o razgovorima Bidenova savjetnika za nacionalnu sigurnost Jacka Sullivana s Putinovim pomoćnikom za međunarodne odnose Jurijem Ušakovom i tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševom. Podsjetimo, tada je Dmitrij Pekov rekao da je to "patka anglosaksonskih medija", a i u Bijeloj kući nisu svi zadovoljni tom inicijativom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:31