BUKTINJA

'IZA NAS JE JEDAN OD NAJGORIH DANA U POVIJESTI' Ogromni požari proždiru najmnogoljudniju australsku saveznu državu, uništeni deseci kuća

 
 Regi Varghese / REUTERS

Australski vatrogasci bore se sa snažnim vjetrom i brzim širenjem vatrene stihije kako bi obuzdali i stavili pod kontrolu požare koji su uništili 21 kuću u dvije savezne države na istočnoj obali.

Više od 100 požara bilo je aktivno u subotu u Queenslandu i Novom Južnom Walesu, a meteorolozi ne prognoziraju da vatrogasci mogu računati na pomoć od prirode, s obzirom na to da je suša tijekom zimskog razdoblja ostavila posušeno raslinje.

Premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk izjavila je da postoji 51 aktivno požarište na kojima je 17 kuća uništeno te da je unatoč zahlađenju opasnost od novih požara vrlo visoka.

"Još se nismo izvukli, još uvijek je sve jako suho", izjavila je Palaszczuk u subotu.

Fire and Emergency crew prepare to battle bushfire near a house in the rural town of Canungra in the Scenic Rim region of South East Queensland, Australia, September 6, 2019. Picture taken September 6, 2019.  Regi Varghese/AAP/via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
Regi Varghese / REUTERS

U najmnogoljudnijoj australskoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu trava i nisko raslinje gore na više od 65 mjesta, a Ruralne vatrogasne postrojbe (RFS) upozoravaju na tri požara.

"Više od 500 vatrogasaca koji nastavljaju štiti domove rade u vrlo teškim uvjetima", stoji u priopćenju RFS-a.

Povijesno gledano, prvi tjedan proljeća u Australiji nije visokorizično razdoblje za požare. No, u posljednje dvije godine na istočnoj australskoj obali količina oborina je značajno manja od prosječnih vrijednosti, čime se stvaraju velike površine suhog raslinja. Visoke temperature, niska vlažnost zraka, suho vrijeme i snažni vjetrovi potaknuli su požare u petak, dan koji je povjerenik RFS-a Shane Fitzsimmons okarakterizirao "jednim od najgorih u povijesti", kad je u pitanju opasnost od požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 22:08