KRIZA U SUSJEDSTVU

Iza Srbije jedan od najgorih dana, Vučiću puna usta Hrvatske: Kad bismo mi testirali poput njih...

Predsjednik Srbije u srijedu navečer je iskoristio gostovanje na RTS-u kako bi naciju ‘nahranio‘ svojim pogledom na korona krizu
Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic/Afp

Iza Srbije je jedan od najgorih dana otkako je počela epidemija koronavirusa. Prema službenim podacima, u zadnja 24 sata napravljen je 11.521 test od kojih je bilo 426 pozitivnih na Covid-19. Ono što još više zabrinjava jest činjenica da je Srbija oborila neslavni rekord. Naime, na respiratorima je 205 osoba, što je najviše dosad.

No, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu navečer je iskoristio gostovanje na RTS-u kako bi naciju 'nahranio' svojim pogledom na korona krizu. Obećava da će se potruditi da Srbija bude među prvih 20 država koje će dobiti cjepivo.

- Trudit ćemo se da dobijemo cjepivo čim prije, da budemo u prvih 20 zemalja u svijetu koja će dobiti cjepivo protiv koronavirusa. U trenutku dobivanja cjepiva i 15 dana radi razliku. I sve ćemo to platiti, sve će to država platiti, slavodobitno je objavio.

Tvrdi i da je Srbija danas pretekla Njemačku po broju testiranih proporcionalno broju stanovnika.

- Postali smo četvrta ili peta država u Europi po broju testiranih. Donijeli smo odluku da identificiramo bolest i da se borimo za živote i zdravlje ljudi. Kada mnogo testirate, naravno da ćete imati više bolesnih. Naša je želja da pokažemo da ćemo ogromnim testiranjem zaštititi ljude. Idemo na maksimalno testiranje, u žestoki klinč s koronom, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik i u ovom je intervjuu spomenuo Hrvatsku.

- Mi smo u zadnja 24 sata otkrili 426 zaraženih, ali da smo testirali kao Hrvatska tisuću ili dvije ljudi, oboljeli bi umirali. Mi se ne predstavljamo kao bolji. Zato ćemo ići do 12.000 testiranih dnevno. Pokušat ćemo smanjiti broj teških slučajeva, poručio je Vučić.

Kaže da je strašan pritisak na bolnice, posebno u Beogradu, ali uvjerava da će glavni grad to uspjeti izdržati. Obećao je i da će za sedam dana početi gradnja Covid bolnica u Beogradu i Kruševcu.

Komentirao je i peticiju dijela srpskih liječnika koji traže smjenu tamošnjeg Kriznog stožera.

- Ti napadi dolaze od neradnika, kibicera i onih koji uvijek dobacuju. Neću bez odgovora dopustiti napad na najbolje od nas. Taj Goran Stevanović od 6. ožujka nije izašao iz skafandera. Njega ćete kritizirati jer radi i bori se? Vučić je najgori na svijetu - nije problem. Ali ostavite liječnike na miru, ostavite te divne ljude, izjavio je Vučić.

Komentirajući dogovor koji su članice Europske unije postigle o pomoći ekonomiji zbog posljedica pandemije, Vučić je istaknuo da je to za Srbiju od ključnog značaja.

Poručio je i da Srbija nikad neće doći u situaciju na razinu javnog duga u kojoj se nalaze Hrvatska, Crna Gora i neke druge zemlje Mediterana i rekao da će država pokušati da ne prijeđe 60-61 posto javnog duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:07