KRVAVI SUKOBI

'IZA SVRGAVANJA MURSIJA STOJI IZRAEL' Erdogan o neredima u Egiptu

 AFP

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da Izrael stoji iza vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu.

"Znate što kažu u Egiptu, da se demokracija ne temelji na glasačkim kutijama. Tko stoji iza toga: Izrael", kazao je on u Ankari na sastanku svoje stranke.

Erdogan je iznio svoju tezu ustvrdivši da su na jednom forumu u Francuskoj prije izbora 2012., koji su doveli na vlast Muslimansko bratstvo, "izraelski ministar pravosuđa i jedan židovski intelektualac upotrijebili ove riječi: 'Ako Muslimansko bratstvo i pobijedi na izborima, neće izaći kao pobjednik jer demokracija ne počiva na glasačkim kutijama".

Turska je žestoko osudila smjenjivanje predsjednika Mursija i zauzela vrlo oštro stajalište spram odmazde egipatskih snaga sigurnosti protiv okupljanja pristaša svrgnutog predsjednika.

Turska je opozvala svojeg veleposlanika u Kairu na što je Egipat odgovorio opozivom svojeg veleposlanika u Ankari, što predstavlja pogoršanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa.

Erdogan je snažno ojačao veze svoje zemlje s Egiptom u vrijeme dok je Mursi bio predsjednik, a Ankara je Kairo učinila jednim od svojim privilegiranih partnera u ostvarivanju strateškog utjecaja u regiji.

Muslimansko bratstvo imenovalo novog šefa

Muslimansko bratstvo svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, meta krvave odmazde nove vlasti u Egiptu, objavilo je u utorak da je imenovalo Mahmuda Ezata za privremenog vrhovnog vođu umjesto Muhameda Badija, uhićenog tijekom noći.

Ezat je jedan od Badijevih pomoćnika u izvršnom tijelu Bratstva.

"Obnašat će dužnosti vrhovnog vođe na privremenoj osnovi nakon što su snage krvavog državnog udara uhitile" Muhameda Badija, piše na internet stranici Bratstva.

Mursija, legalno izabranog islamističkog predsjednika, svrgnula je i uhitila vojska 3. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:39