KLJUČNA FIGURA

Iza vladara Sjeverne Koreje stoji njegova moćna sestra. Hoće li plaha princeza preuzeti tron?

Kim Yo-jong odgovorna je za odnose sa SAD-om, a njezin suprug radi u Uredu 39, koji prikuplja novac za osobne troškove Kim Jong-una

Bilo je naprosto dirljivo. Bez maski, bez straha, kao da je cijela Sjeverna Koreja te noći pred njim složno marširala. Kim Jong-un nije si mogao pomoći. Na svečanom banketu za generale nije mogao izdržati, potekle su suze. S takvim narodom, koji je mjesecima do savršenstva uvježbavao spektakularnu noćnu paradu održanu koji tjedan prije izbora u SAD-u, Kim zaista nema razloga za brigu. A pogotovo s obzirom na one goleme interkontinentalne balističke rakete koje su koji sat prije provozane ispred njegove VIP lože. Najveće dosad proizvedene, prema ocjeni zapadnih stručnjaka.

Nije, dakako, sve u veličini. Pitanje je funkcionira li ta njegova tehnologija. No, sudeći prema "Velikom nasljedniku", biografiji Kim Jong-una novinarke Anne Fifield, štiva koje obiluje insajderskim detaljima, sjevernokorejska vladajuća obitelj ništa ne prepušta slučaju. Kimovi su jednostavno takva obitelj. Dok je brat slavio uz bogatu trpezu s vidno starijim uniformiranim glavešinama, jedna je mlada dama, ozbiljna i promišljena lica, bila u pozadini tog slavlja. Njezine fotografije nisu obišle svijet kao one vatrometa, raketa i njezina uplakanog brata, ali Kim Yo-jong imala je, sasvim sigurno, važnu ulogu u showu.

Rođendani poput ovog, na kojem se slavilo 75. godina rada Radničke partije, u misterioznoj i bizarnoj Sjevernoj Koreji vrlo su bitan dio službenog folklora. Zapravo je sve u toj zemlji dio pomno osmišljene koreografije.

Kimova mlađa sestra Kim Yo-jong, najmlađa kći pokojnog Kim Jong-ila, smatra se jednom od najzaslužnijih u onima odigranim posljednjih godina. Nakon djeda ideologa i osnivača, ekscentričnog oca kojem je manje-više opstanak bio zajamčen, pa je život uglavnom provodio stvarajući podmladak, treća generacija Kimovih se "nadogradila", nešto poput britanskih Windsora, i zna da joj za opstanak treba više od tvrde sile. I tu stupa na scenu Kim Yo-jong, kaljena u sjevernokorejskom Odjelu za propagandu i agitaciju.

Proteklih godina, stoji u poglavlju koje joj je posvećeno u Kimovoj biografiji, Kim se kod kuće obračunao s kime je trebalo i učvrstio svoju vlast. Među ostalim, likvidirao je svog starijeg polubrata i konkurenta Kim Jong-nama, nuklearnim arsenalom osigurao "žetone" za međunarodnu partiju pokera, a onda izvukao još jedno oružje. Upravo je sestra Kim Yo-jong, piše Fifield, ključni čimbenik u preobrazbi Kima iz prijetećeg, nuklearno naoružanog tiranina u neshvaćenog, ljupkog diktatora koji želi razvoj.

Koju godinu prije toga potpuno sakrivena od svijeta, svoj debitantski nastup Kim Yo-jong je imala 2018., kada je nastupila kao šefica sjevernokorejske delegacije na zimskim Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Bila je to rijetka prilika da se Sjeverna Koreja afirmira na međunarodnom polju. Na čelo Južne Koreje stao je Moon Jae-in, umjereni političar, zabrinut zbog tenzija u svijetu i nepredvidljivog susjeda, koji je dovoljno blizu Seulu da ga razori zahrđalim sovjetskim topovima, ne treba mu nikakva nuklearna bomba i dalekometna raketa. Moon Jae-in želio je uspostaviti komunikaciju, Kim Jong-un mu je poslao mlađu sestru.

Bio je to prvi put da je netko iz vladajuće obitelji sa Sjevera posjetio južnog susjeda, još otkako su krajem šesdesetih sjevernjački komandosi pokušali likvidirati tadašnjeg južnokorejskog predsjednika. Slanje Kim Yo-jong bilo je odraz paranoičnog Kimova mentaliteta "što je sigurno je sigurno", ali i pun pogodak. Skromna i šutljiva, decentno začešljane kose prema unazad, s minimalnim nakitom i u crnoj, jednostavnoj haljini, oduševila je domaćine kao sušta suprotnost napadno odjevenim i kirurški prepravljenim južnokorejskim zvijezdama.

Kim Yo-jong bila je jednostavna sjevernokorejska princeza, ugodan povjetarac kroz južnokorejsku kulturu zasićenu zapadnjačkim standardima ljepote i ponašanja. Komentatore su oduševile njezine manire. Njezin boravak praćen je u "liveu". Kako je samo dostojanstveno pokazala šefu svojeg protokola da sjedne prije nje iako joj je po hijerarhiji podređen, ali je stariji i to je po tradicionalnim konfucijanskim uzusima ponašanja! Pogledajte samo njezino držanje, vidi se da joj je majka bila plesačica! Kim Yo-jong je izgledom, očigledno, sušta suprotnost bratu. No, obavještajne informacije govore da mu je bezrezervni saveznik i prijatelj, vjerojatno jedini u široj obitelji Kim. Ovo dvoje tridesetogodišnjih nasljednika trona Sjeverne Koreje navodno su vrlo bliski još otkako su zajedno bili u internatu u Švicarskoj. Djeca su iste Kimove konkubine. Kada je umro njihov otac, zajedno su hodali na čelu pogrebne povorke.

image
KNS/KCNA/AFP

Od prvog je dana golema podrška svojem bratu, piše Fifield. Na početku je bila toliko nepoznata da se nagađalo da je Kimova supruga. Onda su je počeli viđati na promidžbenim fotografijama. Za vrijeme velike vojne parade 2017. godine, s dokumentima u ruci pojavila se iza stupa na balkonu s kojeg je njezin brat promatrao šušur. Na državnim svečanostima bila je prethodnica, provjeravajući čeka li sve spremno brata. Često su je fotografirali kako ga prati s bilježnicom za posjeta tvornicama i vojnim objektima. Kim Yo-jong snimljena je kako drži kristalnu pepeljaru za svojeg brata, ovisnika o cigaretama, dok on nervozno šeće i puši u cik zore na jednoj željezničkoj postaji u Kini, na putu u Vijetnam, gdje je imao drugi summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. No, njezina je uloga kao šefice propagande bila mnogo važnija.

Dok se njegova supruga, prva dama Ri Sol-ju, pojavljuje u življim bojama i smjelijim kombinacijama te ima zadatak učiniti da mladi vođa izgleda moderno, "Prva Sestra" je ta koja radi u tišini i u pozadini se brine da sve teče glatko. Kada je njezin brat s tridesetak godina 2012. preuzeo vlast, i ona se počela penjati po partijskoj ljestvici. Od kraja 2014. ona je "drugi čovjek" Odjela za propagandu i agitaciju. U praksi to znači da cenzurira medije i čuvar je kulta ličnosti dinastije Kim. Unutar Odjela, šefica je Ureda broj 5, zaduženog za praćenje i prezentiranje rada šefa države. Drugim riječima, piše Fifield, posao joj je da muškarci iz njezine obitelji djeluju dobronamjerno i budu predmet obožavanja. O tome, uostalom, ovisi i njezin opstanak. Članica Centralnog komiteta Kim Yo-jong je postala 2016., čime je narasla po važnosti. Iduće godine dodala je u biografiju titulu zamjenskog člana Politbiroa, u kojem je zamijenila svoju tetku.

Zapravo, uloga prve sestre nije nešto novo u Sjevernoj Koreji. Kim Jong-il imao je čvrstu saveznicu u svojoj, također najmlađoj, sestri Kim Kyong-hui, čiji je suprug hodao uz lijes Kim Jong-ila za vrijeme pogreba, pa se čak mislilo da bi mogao preuzeti zemlju, makar kao mentor Kim Jong-una. No, nećak je imao drugačije planove. Dok je njegov otac, Dragi vođa, svojeg polubrata kojeg nije volio poslao u trajni egzil izvan zemlje, polubrat sadašnjeg Velikog nasljednika otrovan je na aerodromu u Kuala Lumpuru 2017. bojnim plinom. Slična je sudbina zadesila spomenutog supruga Kimove tete Kim Hyong-hui. On je 2013. pogubljen zbog korupcije i izdaje. Iz sudbine svoje tete aktualna prva sestra može izvući važne lekcije. I teta je ranijih godina držala važne pozicije u Radničkoj partiji i imala ključnu savjetničku ulogu u režimu svojeg brata.

Kada se ovog proljeća Kim Jong-un naglo prestao pojavljivati na javnim događajima, počele su glasine da je možda umro. Odmah se pretpostavilo da bi na kormilo zemlje mogla stati Yo-jong jer su Kimova djeca premala. Zapravo, to bi značilo da bi zemljom možda upravljao njezin suprug, mladić iz hijerahijski viokopozicionirane obitelji iz Pjongjanga, za koji se vjeruje da radi u Uredu 39, koji prikuplja novčana sredstva za osobne troškove vođe. Južnokorejski izvori s kojima je razgovarala Fifield smatraju to izglednijim scenarijem iako se o njezinu suprugu malo zna. Naime, ona kao "žensko" nema šanse da bude u prvom planu na šovinističkom Sjeveru. No, zato je izvršna pomoćnica, šefica protokola i zapovjednica stožera svojeg brata. A on se nakon višemjesečnog izbivanja ipak pojavio pred kamerama, pomažući se pri hodanju štapom. Istodobno je prebacio mnoge ovlasti na sestru.

Prema mnogima, razlog bi mogao biti i taj da se zaštiti u slučaju da stvari pođu krivo. Ipak je riječ o beskrupuloznom vođi. Ljetos je, dakle, objavljeno da je Kim Yo-jong postala, de facto, broj dva u zemlji. Kim je, objavljeno je, zbog stresa i količine obaveza prenio neka zaduženja, ali i dalje "svime upravlja". Jasno je da je situacija stresna jer Sjeverna Koreja upravo ulazi u novu, neizvjesnu fazu. Nekoliko godina trajalo je otvaranje prema Jugu i ostatku svijeta. Uvjeti su bili povoljni. Umjereni i pristupačni Moon Jae-in na Jugu i Donald Trump željan senzacija na međunarodnom planu u SAD-u. Bio je to idealan trenutak da se sjevernokorejski režim predstavi kao "normalan", a u domaćoj javnosti dobije na važnosti kao svjetski faktor. Ipak je vojska ta koja ga drži na vlasti.

Nasljednik Kim to dobro zna. Kim se više puta susreo s Trumpom, a unatoč velikoj pompi, stvarnih rezultata nije bilo. Našao se i na demarkacijskoj liniji i s južnokorejskim kolegom, što je imalo bitno veću simboličku važnost za dvije zemlje koje su formalno u ratu od pedesetih. Kineski predsjednik Xi Jinping u toj je slagalici ostao konstanta. Iako su zemlje formalni saveznici, Xi nije neobičnom mlađem susjedu davao mnogo pažnje. U Kinu ga je pozivao kada mu je trebao, distancirao se od njega također kada mu je odgovaralo. Sada, za bombastičnu obljetnicu Radničke partije, poslao je, tvrdi Pjongjang, čestitku s izrazima svojeg velikog prijateljstva.

Dosad se već pokazalo da je veliko mirenje između dva dijela nekada iste države još stvar snova. No, da su stvari daleko od onoga kako ih Pjongjang prikazuje, bilo je jasno još na vrhuncu velikog novog prijateljstva. Kada je prije dvije godine došla u Seul, predsjedniku Moonu Kim Yo-jong je predala pismo svojeg brata s pozivom na sastanak. U knjigu dojmova je upisala: "Nadam se da će Pjongjang i Seul postati bliži u srcima Korejaca i da će to donijeti u skoroj budućnosti prosperitet i ujedinjenje". Javno nije rekla mnogo, no kada su je na večeri upitali za dojmove o Jugu, izjavila je kako su "mnoge stvari slične i iste". "Nadam se da ubrzo možemo postati jedno i da ću ove dobre ljude uskoro vidjeti u Pjongjangu", rekla je.

Njezina iskrenost i toplina malo su potamnjele kada je napustila hotelsku sobu u kojoj je boravila za posjeta Jugu. Kada je došla, donijela je svoju posteljinu, piše Fifield. Kada je otišla, soba je bila besprijekorno čista. Iza sebe nije ostavila ni jednu jedinu vlas, ni jedan jedini otisak prsta. Obavještajna služba Sjeverne Koreje nije željela da itko dođe u posjed DNK obitelji Kim. Politička se situacija u međuvremenu promijenila, a tako i lice obitelji Kim. Skromna i mirna, dobila je novi zadatak. Dok je proteklih godina bila janješce, ove je godine pokazala zube. Ovo je ljeto žestoko napala Južnu Koreju. Povod su bili aktivisti s Juga koji su ponovno slali balone s porukama preko granice. Kim Yo-jong je zaprijetila da će, ne zaustavi li ih službeni Seul, poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja dijeli dvije Koreje.

Na proslavi prošle subote tonovi su ponovno bili topli. Kim je plakao tepajući vojsci koja pomaže dijelovima zemlje opustošenima nedavnim tajfunima i poplavama, ali i žalio jer životni standard u zemlji nije bolji. Poručio je da se nada da će se svijet othrvati pandemiji i da će započeti nova era napretka i mira. No, bilo je jasno da je zemlja ponovno ušla u fazu "batine". Analitičari se slažu da su Kimovi nervozni jer bi njihovu režimu nesklon Joe Biden mogao dobiti američke izbore. Još prije dvije godine Kim je pitao svoju proročicu hoće li američki predsjednik osvojiti i drugi mandat. Ona je prognozirala da hoće. No, obitelj Kim, poznato je, ništa ne prepušta slučaju. Zato su u subotu Pjongjangom paradirale i "najveće dosad proizvedene" rakete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 19:16