ITALIJA

'IZABERI KOST, JA ĆU TI JE SLOMITI' Banda prevaranata volonterima nanosila najteže ozljede pa lažirala prometne nesreće i zgrtala novac od osiguranja

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Talijanska policija objavila je u srijedu da je razbila dvije bande koje su pronalazile dobrovoljce i lomile im kosti kako bi se naplatile od osiguranja.

Kriminalci su pronalazili narkomane, alkoholičare ili ljude u novčanim poteškoćama koji su sudjelovali u navodnim prometnim nesrećama i dobivali odštetu od osiguravajućih kuća.

Policija je uhitila jedanaest osoba, uključujući medicinsku sestru koja je ozlijeđenima davala analgetike kad bi im članovi bande lomili kosti utezima za vježbanje.

Zatim bi ih izbacivali pored ceste kod Palerma, gdje su navodne žrtve zvale hitnu pomoć i lagale da su doživjele nesreću.

Prevaranti su im obećavali 30 posto odštete, koja je dosezala i 150.000 eura i prepuštali im da sami izaberu koju će im kost slomiti.

No, u policiji kažu da su žrtve dobivale samo 50 do sto eura, čak i u slučajevima kad su zbog ozljeda završavali u invalidskim kolicima.

Najgori slučaj dogodio se u siječnju 2017. kad je član bande nenamjerno ubio jednog Tunižanina kad mu je lomio kosti. No, ni to nije spriječilo prevarante da njegovo tijelo ostave uz cestu i zatraže novac od osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 15:59