TURSKA OFENZIVA

'IZAŠLA JE IZ AUTA, A ZATIM SU NJU I NJEZINA ŠOFERA LIKVIDIRALI TURSKI PLAĆENICI' Sa sjevera Sirije stiže sve više uznemirujućih vijesti o pokoljima

 
 REUTERS

Najmanje devetero civila, među kojima čelnicu političke stranke, u subotu su u Siriji "pogubili" proturski pobunjenici koji sudjeluju u ofenzivi Ankare protiv kurdske milicije na sjeveroistoku te ratom zahvaćene zemlje, objavila je nevladina organizacija.

"Devetero civila je pogubljeno u različito vrijeme južno od pograničnog grada Tal Abyada", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je predsjednica političke stranke i njezin vozač, navodi se u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog saveza kurdskih i arapskih boraca na sjeveroistoku.

Hevrin Khalaf je "izašla iz auta (...) na cesti između Qamichlija i Minbeja, gdje su je ubili plaćenici koje podupire Turska", piše u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća. Njezina je vozača zadesila ista sudbina, dodaje se u tekstu.

Khalaf koja je bila članica vodstva Sirijskog demokratskog vijeća i glavna tajnica stranke Sirijska budućnost, imala je 35 godina.

A Turkey-backed Syrian rebel fighter holds the Syrian opposition flag near the border town of Tel Abyad, Syria, October 12, 2019. REUTERS/Khalil Ashawi     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

"Ovo je velik gubitak. Imala je diplomatski talent, uvijek je sudjelovala na sastancima s Amerikancima, Francuzima i sa stranim izaslanstvima", rekao je Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku.

U srijedu su turske snage i njihovi sirijski pomagači poveli ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda Postrojbe narodne zaštite (YPG).

Sirijski pomagači su bivši pobunjenici koji su se prije borili protiv režima Bašara al-Asada. No, s razvojem sukoba i slabljenjem pobune te skupine sada financira i uvježbava Ankara.

Ovime se broj ubijenih civila od početka operacije u srijedu penje na 38, navodi SOHR. Usto je u sukobu poginuo 81 kurdski borac, pokazuje najnovije izvješće te nevladine organizacije.

Ankara je izvijestila o pogibiji četvorice vojnika u Siriji i 18 civila u kurdskom raketiranju turskih pograničnih gradova.

Turski ministar obrane u više je navrata izjavljivao da su poduzete sve mjere kako bi se spriječili civilni gubitci u okviru ofenzive u Siriji.

Turska je već izvela dvije ofenzive na sjeveru te zemlje, jednu 2016. na skupinu Islamsku državu (IS) i YPG i drugu 2018. na potonju miliciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:40