KATASTROFA U SRCU AZIJE

Izaslanica UN-a poziva na zajedničku akciju: Krvoproliće u Mjanmaru je neizbježno, moramo to spriječiti!

‘Vojska koja je preuzela vlast u Mjanmaru nije sposobna upravljati zemljom i situacija na terenu će se samo pogoršati‘, kazala je
 Handout/various sources/AFP

Posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Christine Schraner Burgener pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a na akciju kako bi se izbjeglo krvoproliće u toj zemlji jugoistočne Azije.

Na zatvorenoj sjednici 15-članog vijeća Schraner Burgener je kazala da vojska koja je preuzela vlast u Mjanmaru 1. veljače nije sposobna upravljati zemljom i upozorila da će se situacija na terenu samo pogoršati, prenosi Reuters prema komentarima koje su objavile UN News.

"Razmotrite sve dostupne alate za kolektivnu akciju i učinite ono što je ispravno, ono što stanovnici Mjanmara zaslužuju i spriječite višedimenzionalnu katastrofu u srcu Azije", rekla je.

Vijeće mora razmotriti "potencijalno značajnu akciju" kako bi preokrenulo tijek događaja jer "krvoproliće je neizbježno", rekla je Schraner Burgener.

Najmanje 521 civil ubijen je u prosvjedima protiv puča, od čega 141 u subotu, najkrvaviji dan nemira, prema podacima udruženja za pomoć političkim zatvorenicima.

Borbe su se također rasplamsale između vojske i pobunjenih etničkih manjina u pograničnim regijama, dok izbjeglice traže sigurnost u susjednim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:33