GHASSAN SALAME

IZASLANIK UN-a ZA LIBIJU PODNIO OSTAVKU ZBOG STRESA 'Ne mogu to više podnositi, tražio sam da me oslobode te misije. Želim Libiji mir i stabilnost'

Ghassan Salame
 Fabrice COFFRINI / AFP

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassan Salame u ponedjeljak je objavio da podnosi ostavku na tu dužnost zbog zdravstvenih razloga.

"Salame je na Twitteru napisao da je "više od dvije godine pokušavao ujediniti Libijce, obuzdati strano miješanje te očuvati jedinstvo zemlje", ali da je podlegao naporima u obavljanju te zadaće.

"Moram priznati da moje zdravlje ne može više podnositi tu razinu stresa te sam zatražio od glavnog tajnika UN-a da me oslobodi zadane misije. Libiji želim mir i stabilnost", napisao je Salame.

Prošli su tjedan u Ženevi održani trodnevni politički razgovori o budućnosti Libije, ali su zbog nedolaska raznih izaslanika doživjeli neuspjeh.

U petak je Salame priznao da je krhko primirje gotovo propalo zbog žestokog bombardiranja zračne luke u Tripoliju.

"Libija se od 2011., nakon svrgavanja diktatora Moamera Gadafija, nalazi u previranju te je postala bojišnica suparničkih snaga koje ratuju i za račun drugih sila.

Od travnja prošle godine, snage na istoku zemlje pod zapovijedanjem generala Kalife Haftara nastoje preuzeti Tripoli iz ruku vlade nacionalnog jedinstva na čijem je čelu Fajez al-Seraj. Haftar već kontrolira velika područja na istoku i jugu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20