EKSPLOZIVNO OTKRIĆE

Izašli papiri o ljudima povezanima s predatorom Epsteinom: Među njima su i Clinton i Trump!

Sve nove pojedinosti o Epsteinovim aktivnostima mogle bi poslužiti kao povod za daljnje tužbe

Jeffrey Epstein tijekom sudskog procesa koji se protiv njega vodio 2008. godine

 TNS/ddp USA/Profimedia

Brojni sudski dokumenti u kojima su identificirane osobe povezane s ozloglašenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom objavljeni su u srijedu, javlja The Guardian.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, pokojni glazbenik Michael Jackson te američki mađioničar i iluzionist David Copperfield samo su neke od osoba koje se spominju u dokumentima koji su objavljeni prema nalogu savezne sutkinje Lorette Preske.

Mnoge od istaknutih osoba u tim dokumentima već su identificirali mediji, a neka su imena isplivala u javnost tijekom suđenja Epsteinovoj partnerici Ghislaine Maxwell, koja je osuđena za trgovinu ljudima u seksualne svrhe i koja za to služi 20-godišnju kaznu u zatvoru. Imena nekih osoba koje su spomenute u spisu već su objavljena jer ih se moglo povezati s intervjuima koje su te osobe dale medijima. Među njima su imena sobarica koje su spremale Epsteinove nekretnine na njegovom privatnom otoku.

Sutkinja Loretta Preske naredila je da se sudski dokumenti u tužbi Virginije Giuffre povezanoj s Maxwell moraju otpečatiti. Princ Andrew platio je prošle godine milijune Virginiji Giuffre kako bi se okončao sudski proces koji je ova pokrenula nakon što je ustvrdila da ju je princ seksualno zlostavljao kad je imala 17 godina.

Činjenica da se nečije ime nalazi u spomenutim sudskim dokumentima ne znači da su te osobe optužene za bilo kakve zločine.

Iz dokumenata naoko proizlazi da je Maxwell rekla da je princ Andrew posjetio Epsteinov otok u Američkim djevičanskim otocima. Epstein je optužen za zlostavljanje brojnih djevojaka na tom otoku. "Jeste li bili prisutni kada je princ Andrew posjetio otok?", upitali su odvjetnici Maxwell. Odgovorila je afirmativno, ali je rekla da se sjeća samo jednog prinčevog dolaska. "Tada na otoku nije bilo djevojaka. Ni djevojka, ni žena, osim osoblja koje je na otoku radilo", dodala je Maxwell.

Johanna Sjoberg, jedna od djevojaka koju je Maxwell dovela Epsteinu kako bi ispunjavala njegove seksualne zahtjeve, rekla je tijekom suđenja da je Epstein jednom rekao da Bill Clinton "voli mlade djevojke". Clinton je je 2019. odbacio tvrdnje da je povezan s Epsteinom. Sjoberg je rekla da je Michael Jackson posjetio Epsteinovu kuću u gradu Palm Beachu u američkoj saveznoj državi Floridi te da je jednom prilikom upoznala mađioničara Davida Copperfielda.

Sjoberg je rekla da nikada nije masirala Jacksona, a da je Copperfield jednom došao na večeru kod Epsteina. Sjoberg je rekla da je stekla dojam da su Copperfield i Epstein prijatelji. Sjoberg je rekla da ju je Copperfield jednom prilikom pitao je li svjesna da su neke djevojke primile novac kako bi regrutirale i pronašle još djevojaka.

Među osobama koje se spominju u dokumentima našao se i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump. Njega se ne tereti ni za kakve zločine ili prekršaje. Sjoberg je rekla da su Epstein i ona jednom otišli u jednu od Trumpovih kockarnica u Atlantic Cityju nakon što Epsteinov zrakoplov zbog lošeg vremena nije mogao sletiti u New York. Sjoberg je rekla da nije masirala Trumpa.

Sjoberg je tijekom sudskog procesa protiv Maxwell opisala i svoj prvi susret s princom Andrewom. Sjoberg je rekla da su na tom druženju bili prisutni i Maxwell te Virginija Giuffre. Sjoberg je rekla da je tada sjela princu u krilu te da se sjeća da je to svojevoljno napravila. Sjoberg je dodala da je tada princ dotaknuo njezinu dojku.

Spomenuta otkrića u gomili sudskih dokumenata dolaze više od četiri godine nakon što je Epstein, osuđeni seksualni prijestupnik, umro u zatvoru dok je čekao optužbe za trgovinu ljudima u svrhu seksa.

Godinama su imena mnogih njegovih suradnika bila redigirana u sudskim dokumentima pa su spominjala samo kao ‘John Doe‘ ili ‘Jane Doe‘. No prošlog je mjeseca savezna sutkinja Loretta Preska naredila da se dokumenti objave s gotovo 200 neredigiranih imena. Neka od njih su imena osoba mlađih od 18 godina pa će ona ostati anonimna, javlja CNN.

Epsteinov bivši pilot Larry Visoski posvjedočio je 2021. da su Clinton i Trump letjeli Epsteinovim privatnim zrakoplovom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Andrew, violinist Itzhak Perlman, bivši vođa većine u Senatu George Mitchell, pokojni senator iz Ohija, John Glenn i glumac Kevin Spacey, rekao je.

Epsteinovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Wall Street Journal uključivali su imena poput Williama Burnsa, direktora CIA-e, i Kathryn Ruemmler, savjetnice Bijele kuće za vrijeme Baracka Obame. Na listi se našao autor Noam Chomsky, glumac Woody Allen, bivši norveški premijer Thorbjørn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak. Iako su bili u njegovim dnevnicima, trenutno nema implikacija da su oni povezani s Epsteinovim zločinima.

Sve nove pojedinosti o Epsteinovim aktivnostima mogle bi poslužiti kao povod za daljnje tužbe.

Podsjetimo, tužitelji su 2019. godine podigli optužnicu protiv Epsteina, optuživši ga za pljačkanje i seksualno zlostavljanje desetaka djevojaka, od kojih su neke imale samo 14 godina. Epstein je izvršio samoubojstvo dok je čekao suđenje u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:41