KAO I BENEDIKT XVI.

Izaziva nova nagađanja: Franjo se pomolio na grobu prvog Pape koji se odrekao papinske časti

Papa Franjo, koji je sve više ograničen u kretanju te se služi invalidskim kolicima, rekao je ranije da ne isključuje opciju umirovljenja

Papa Franjo na grobu Celestina V. u L‘Aquili

 Domenico Stinellis/AFP

Uslijed spekulacija da bi se mogao povući s trona sv. Petra, papa Franjo pomolio se u nedjelju na grobu prvog Pape koji se u povijesti Katoličke crkve odrekao te službe.

Samo dan nakon što je imenovao nove kardinale koji će igrati ulogu u izboru njegova nasljednika, 85-godišnji poglavar Katoličke crkve pomolio se na grobu pape Celestina V. u L‘Aquili.

I Franjin prethodnik, Benedikt XVI., također se pomolio na istom mjestu u talijanskoj regiji Abruzzo, samo nekoliko godina prije odricanja od papinske časti 2013.

Benediktov posjet i stavljanje papinskog palija na grob Celestina V. kasnije su protumačeni kao tiha najava njegova odreknuća.

Papa Franjo, koji je sve više ograničen u kretanju te se služi invalidskim kolicima i bori s bolovima u koljenu, rekao je novinarima u srpnju da ne isključuje opciju umirovljenja.

"Ne mislim da mogu nastaviti istim ritmom putovanja kao ranije. Moram misliti na svoje godine i ograničenja i usporiti", rekao je u to vrijeme, dodavši da je umirovljenje "vrlo normalna opcija."

Papa je u nedjelju ujutro helikopterom stigao u L‘Aquilu, gdje je počeo posjet pozdravljajući obitelji žrtava razornog potresa iz 2009. godine koji je usmrtio više od 300 osoba.

Franjo je također, krećući se u invalidskim kolicima, posjetio katedralu u L‘Aquili, još uvijek zatvorenu zbog oštećenja od potresa.

"Puno ste propatili od potresa i kao ljudi ponovno se pokušavate uzdići", Franjo je rekao na misi ispred bazilike Santa Maria di Collemaggio, gdje se nalazi grob Celestina V.

Franjo je putovao da proslavi Dan potpunog oprosta, tzv Celestinski oprost, koji se tradicionalno slavi stotinama godina i privlači tisuće hodočasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:10