LUKAŠENKO PRIJETI

‘Izbije li rat na istoku Ukrajine, nećemo sjediti skrštenih ruku. Zna se na čijoj smo strani...‘

Nastavljaju se napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Rusija dosad okupila gotovo 115 tisuća vojnika

Aleksandr Lukašenko

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko rekao je kako se njegova zemlja obvezuje da će stati na rusku stranu dođe li do rata u Ukrajini.

Izjava je došla u trenutku dok Kijev poziva Zapad da pripremi paket sankcija i nametne ih Rusiji u slučaju da dođe do invazije, od koje svi strahuju zbog očitog gomilanja vojnih snaga na rusko-ukrajinskoj granici. Lukašenko, koji se pojavio u vojnoj uniformi na sastanku s vrhom vojske, rekao je kako je za tenzije u regiji kriv NATO savez, a ne Rusija, piše Daily Telegraph.

- Zapad savršeno dobro zna da Bjelorusija, ako oni pokrenu rat na istoku Ukrajine ili bilo gdje na ruskoj granici, neće ostati skrštenih ruku. Potpuno je jasno na čijoj strani ćemo biti - kazao je. Službeni Minsk je također najavio i povremene zajedničke vojne vježbe s Rusijom, no nisu rekli kada bi se one trebale održati.

Dvije zemlje već su ranije ovog mjeseca održale zajedničke vježbe u blizini poljske granice, tijekom migrantske krize, što su zemlje Zapada okarakterizirale kao Lukašenkovu provokaciju.

Dmitrij Kuleba, ukrajinski inoministar, zatražio je od zapadnih zemalja da pripreme jasan paket ekonomskih sankcija koje će stupiti na snagu iste sekunde kada Rusija pokrene invaziju. Usto, traži i dodatnu obrambenu i sigurnosnu pomoć za Ukrajinu kao i da sve zemlje Rusiji jasno objasne što će im se dogoditi ako napadnu.

Ukrajina procjenjuje da se na granici nalazi oko 115.000 vojnika, uključujući snage koje se nalaze na anektiranom Krimu.

- Ako Rusija odluči pokrenuti vojnu operaciju, stvari će se dogoditi doslovno u jednom trenutku. Idućih nekoliko mjeseci je ključno - kazao je Kuleb novinarima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, bliski saveznik Rusije, u ponedjeljak se ponudio da bude medijator u pregovorima Moskve i Kijeva. Rekao je medijima kako se nada da se ova regija neće pretvoriti u ratnu zonu. Dodao je kako će Turska rado dati svoj doprinos u iznalaženju rješenja i razgovorima Ukrajine i Rusije.

Iz Kremlja je brzo došla odbijenica. Glasnogovornik Dmitry Peskov rekao je kako ukrajinska strana mora samostalno razgovarati sa proruskim separatistima. Ukrajina se tome protivi jer separatiste smatra marionetama Moskve. Predsjednik Putin zasad nije komentirao novonastalu situaciju s Erdoganom, javlja Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:24