NETOM PRIJE MIROVINE

Izbori kakve Njemačka nije doživjela: Stranci Angele Merkel u nedjelju prijeti težak udarac

Usred pandemije u dvije njemačke savezne pokrajine održavaju se izbori koji bi mogli utjecati i na kretanja na saveznoj razini
Angela Merkel
 Markus Schreiber/AFP

Jedno je već sad sigurno: ova izborna nedjelja će biti izborni dan kakvog Njemačka još nije doživjela. Iz straha od pandemije, na izborima u Baden-Württembergu i Porajnju-Falačkoj je rekordan broj glasača glasovao pismenim putem, piše Deutsche Welle.

„Mi očekujemo da će oko 50 posto biračica i birača svoj glas predati pismenim putem", kaže jedan glasnogovornik grada Heidelberga. U izbornim lokalima bi ove nedjelje moglo biti pusto. Pandemija je sveprisutna.

Udarci za Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) su mogući

Gotovo 11 milijuna građana ima pravo izaći na izbore u ove dvije savezne pokrajine, prve izbore u ovoj godini bogatoj izlascima na birališta. Kako stvari sada stoje, trenutni vlastodršci u Mainzu i Stuttgartu bi i dalje mogli ostati na vlasti.

To bi se moglo tumačiti kao udarac za CDU, stranku njemačke kancelarke Angele Merkel koja, kako je najavila, nakon parlamentarnih saveznih izbora u rujnu odlazi u političku mirovinu.

Zeleni premijer

U Baden-Württembergu je već deset godina na vlasti Winfried Kretschmann iz stranke Zeleni. Prvih pet godina je koalirao sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) posljednjih pet s CDU-om. Kretschmann je još uvijek prvi i jedini zeleni premijer neke savezne pokrajine. Neko vrijeme je izgledalo kao da bi ga na ovim izborima mogao preteći kandidat CDU-a. No u međuvremenu Kretschmann uživa podršku 35 posto birača, daleko više od svih ostalih kandidata.

Još prije nekoliko godina Kretschmann je za DW otkrio tajnu svog uspjeha kod birača: „Na prvom mjestu su pokrajina i njezini građani, a slijedi sve ostalo. Što netko osobno misli i što je u interesu stranke, to je drugorazredno. To je moj princip", rekao je tada Kretschmann.

Bez straha od suradnje s konzervativcima

Zelenog premijera građani vole. U međuvremenu ga voli i automobilska industrija koja je jedna od najvažnijih grana industrije u ovoj saveznoj pokrajini. Kretschmann je čelnike Mercedesa i Porschea uspio uvjeriti u to da i jedan zeleni političar može biti dobitak za automobilsku industriju koju ova stranka inače u pravilu napada.

Kretschman se u javnosti, i to ga razlikuje od ostalih zelenih političara, pokazuje kao čovjek iz naroda. Stoga i ne čudi da se dobro slaže i s premijerom susjedne Bavarske Markusom Söderom (Kršćansko-socijalna unija, CSU).

I sa saveznom vladom s CDU-ovom političarkom Angelom Merkel na čelu, se Kretschmann dobro slaže. Podržavao je njezinu izbjegličku politiku, a stajao je i iza kancelarkine politike tijekom pandemije koronavirusa. Ako ponovno bude izabran, to bi bio snažan signal u korist koalicije kršćanskih demokrata i zelenih i na saveznoj razini.

Malu Dreyer (SPD) pred ponovnom pobjedom?

I u susjednom Porajnju i Falačkoj sve ukazuje ne to da bi ista osoba mogla i daljnjih pet godina ostati na vlasti. Socijaldemokratska političarka Malu Dreyer je ovdje od 2013. premijerka. Na posljednjim izborima 2016. je isprva sve ukazivalo na to da bi Dreyer mogla izgubiti od kandidatkinje CDU-a i sadašnje savezne ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.

No Dreyer je u posljednjem trenutku intenzivnom kampanjom okrenula prevagu u svoju korist. „Požnjeli smo pobjedu iako smo o tomu samo mogli sanjati", rekla je nakon izborne pobjede Dreyer.

SPD sve karte polaže u Dreyer

Socijaldemokratska političarka slovi, slično kao i Kretschmann, kao trezvena i realna političarka koja izbjegava polemične izjave. Ona je jadna od rijetkih uzdanica za svoju stranku u izbornoj 2021. godini. Jer SPD-u se, ako je vjerovati ispitivanjima javnog mnijenja, ne piše dobro. S 15 posto podrške se nalaze daleko iza kršćanskih demokrata i zelenih.

No u Porajnju i Falačkoj SPD može računati sa sigurnom podrškom od preko 30 posto. Ako se to potvrdi i na nedjeljnim izborima, Dreyer može nastaviti svoju koaliciju sa zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP). Za središnjicu SPD-a bi to bio znak da i socijaldemokrati mogu osvojiti naklonost birača samo ako izaberu pravoga kandidata odnosno kandidatkinju.

Virtualna pandemijska predizborna kampanja

U obje savezne pokrajine predizborna kampanje je stajala u znaku korona-krize. Borba za glasove se vodi preko interneta. Posljednji neuspjesi savezne vlade na čelu s kršćanskim demokratima u borbi protiv pandemije bi mogla biti voda na mlin zelenog Kretschmanna i socijaldemokratske političarka Dreyer.

U razgovoru za DW premijerka govori o tome koliko se njezina svakodnevica promijenila tijekom pandemije.

„Najviše vremena otpada naravno na poslove oko vođenja pokrajinske vlade i koordiniranje borbe s pandemijom. I to je zaista mnogo posla tako da za predizbornu kampanju i nema mnogo vremena. Ali takvo je vrijeme: zapravo ne putujem mnogo", kaže Dreyer.

Problemi za CDU zbog afere oko zaštitnih maski

I Dreyer i Kretschmann su kao premijeri nositelji svih odluka u borbi protiv pandemije. Pa i one o ograničavanju kretanja i ostalim zatvaranjima. No njihovoj popularnosti, za razliku od savezne vlade, to nije naškodilo.

Najnoviji skandal oko dvojice kršćansko-demokratskih zastupnika u Bundestagu koji su očito bili umiješani u slučajeve mita i korupcije oko nabave zaštitnih maski je i žestoki udarac za CDU na ovim izborima. I voda na mlin aktualnog vodstva ovih pokrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:54