PROMJENA U VIRGINIJI

Izbori koji su proglašeni referendumom o Bidenovoj vladavini: Šokantan poraz demokrata!

Ishod izbora za guvernera naširoko se doživljava kao pretkazatelj kongresnih izbora 2022.

Glenn Youngkin

 Anna Moneymaker

Republikanac Glenn Youngkin izabran je u srijedu za novog guvernera Virginije, porazivši bivšeg guvernera Terryja McAuliffea u demoralizirajućem neuspjehu za demokrate uoči izbora za Kongres u cijeloj zemlji sljedeće godine.

Američki mediji CNN i NBC objavili su projekcije da je Youngkin pobijedio.

Youngkin, republikanski tajkun koji nikada nije obnašao izabranu dužnost, bio je politički autsajder dok je pokušavao okupiti glasače u predgrađu oko gorućih pitanja kao što je kako se nositi s raspravom o rasizmu u školama i obaveznom nošenju maski u učionicama.

Ovaj 54-godišnjak je skočio u anketama u tjednima prije izbora, smanjivši razliku s McAuliffeom osvajanjem nezavisnih i ženskih glasova.

Te su se skupine pokazale bitnim za Youngkinovu pobjedu u južnoj državi koja je u posljednjih nekoliko godina bila demokratska. Bivši predsjednik Donald Trump, koji je podržao Youngkina, izgubio je Virginiju u svojoj kandidaturi za ponovni predsjednički izbor 2020. za 10 postotnih bodova.

Ishod izbora za guvernera naširoko se doživljava kao pretkazatelj kongresnih izbora 2022. Oni će odlučiti o kontroli američkog Kongresa – a s njim i o budućnosti političkog programa predsjednika Joea Bidena.

Youngkin će naslijediti demokratskog guvernera na odlasku Ralpha Northama. Prema zakonu države Virginije, guverneri ne mogu obnašati uzastopne mandate. McAuliffe, 64, bio je guverner od 2014. do 2018. godine.

McAuliffe je na svakom koraku nastojao povezati Youngkina s Trumpom. Njegov gubitak može signalizirati da demokrati ne mogu računati na natjecanje protiv bivšeg predsjednika kada on nije na vrhu glasačkih listića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:26