NEREGULARNOSTI

IZBORI NA KOSOVU Poništeno glasovanje na tri biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici

 AFP

Centralna izborna komisija Kosova poništila je nedjeljno glasovanje na tri biračka mjesta na sjeveru Kosovske Mitrovice. Prebrojavanje glasova s ostalih biračkih mjesta sa sjevera Kosova počinje danas, bit će nazočni predstavnici općinskih izbornih komisija i članovi biračkih odbora.

“Izvršena je primopredaja materijala iz četiri sjeverne općine i utvrđeno je da na tri biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici nema uvjeta za prebrojavanje. Dobiveni je materijal potpuno neupotrebljiv, CIK je odlučio poništiti glasovanje u Tehničkoj školi, osnovnoj školi Sveti Sava i Medicinskoj školi,” rekao je član CIK-a Nenad Rikalo.

Na novinarski upit je li realno očekivati da se na svim izbornim mjestima u Kosovskoj Mitrovici ponovi glasovanje Rikalo je kazao da postoji šansa i za to, jer ni na drugim biračkim mjestima nije poštovana procedura zatvaranja i pakiranja izbornog materijala.

“Procedura zatvaranja i pakiranja nije napravljena jer su ta biračka mjesta zatvorena na brzinu zatvorena. Postoje informacije da su neki članovi biračkih odbora napustili biračka mjesta. Čekamo izvješće o tome“, rekao je Rikalo. Specijalna izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek izjavila je da se izbori na Kosovu, na mjestima gdje je glasovanje nasilno prekinuto, "ne mogu smatrati regularnim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:30