BEZ PROMJENE VLASTI

Izbori nakon teškog poraza u ratu: U Armeniji pobijedila stranka premijera Pašinjana, oporba viče ‘prevara‘

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9% glasova, ispred Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21%
Armenski premijer Nikola Pašinjan
 Karen Minasyan/AFP

Armenski premijer Nikol Pašinjan dobio je uvjerljivu većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, po potpunim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo središnje izborno povjerenstvo, ispred Roberta Kočarjana koji tvrdi da se radi o izbornoj prevari.

Armenci su u nedjelju glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao premijer Pašinjan u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbajdžanom oko Nagorno Karabaha.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9 posto glasova, daleko ispred svog glavnog protivnika, Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića.

Takav rezultat omogućuje Pašinjanu da sam oformi novu vladu kojoj će ponovno biti na čelu.

"Već znamo da smo odnijeli uvjerljivu pobjedu na izborima i da ćemo imati uvjerljivu većinu u parlamentu", rekao je Pašinjan nekoliko sati prije objave službenih rezultata, pozivajući svoje pristaše da se okupe u ponedjeljak navečer u središtu Erevana.

Ne čekajući službene kompletne rezultate, izborni savez Roberta Kočarjana spomenuo je "falsifikacije planirane unaprijed" i zatražio da se "pažljivo prouče pretpostavljene i signalizirane prevare".

"Sve dok na ta pitanja ne bude bilo potpunih odgovora, blok neće priznati rezultate izbora", objavio je njegov savez u priopćenju.

Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih prosvjeda s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijevremene izbore sazvao je pod pritiskom oporbe i masovnih prosvjeda na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog studenog, kada je postigao mirovni sporazum s Azerbajdžanom nakon višetjednih borbi u Nagorno Karabahu.

Mnogi se Armenci osjećaju izdano, a oporba ga krivi za poraz, jer je nakon borbi koje su odnijele oko 6000 života, potpisao mirovni sporazum kojim se Armenija odrekla velikog dijela teritorija u Nagorno Karabahu, koji je desetljećima bio pod njezinom kontrolom.

Kočarjan, kojemu je među prijateljima i ruski predsjednik Vladimir Putin, ne prestaje osuđivati nekompetentnost dosadašnje vlade.

Predsjednik od 1998. do 2008., i on se u prošlosti suočio s osudama za izborne prevare i predmet je istrage o korupciji.

Izlaznost na izborima bila je 49,4 posto, a na njima su sudjelovala četiri izborna bloka i 21 stranka.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predstavit će kasnije u ponedjeljak svoje preliminarne zaključke o izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:07