NOVI KRUG PREGOVORA

Izbori u Britaniji: Hoće li Clegg ipak popustiti Cameronu

Lider liberala prvi put navodeći svoje prioritete nije izravno spomenuo proporcionalni izborni sustav
 AP

LONDON - Pregovarački timovi britanskih konzervativaca i liberalnih demokrata danas su održali novu rundu sastanaka o koaliciji, a pojavile su se i prve naznake da bi liberali mogli biti spremni na kompromis o izbornoj reformi.

Njihov lider Nick Clegg rekao je da mu je “stalo da liberali igraju konstruktivnu ulogu” te među prioritetima naglasio “sveobuhvatnu fundamentalnu političku reformu”, bez izravnog spominjanja proporcionalnog sustava.

Pobjegli novinarima

Lideri dviju stranaka u četiri su oka razgovarali i preksinoć, nakon što su pobjegli medijima - Clegg je novinarima rekao da ide kući, dok se David Cameron iskrao iz središnjice stranke a da ga novinari ispred zgrade nisu primijetili. Razgovor je bio “konstruktivan i prijateljski”. No, jutro ih je dočekao rat na naslovnicama.

Observer, koji preferira koaliciju liberala i laburista, pisao je kako je savez konzervativaca i liberala upitan, nakon što je procurilo pismo Williama Haguea, konzervativnog šefa diplomacije u sjeni, u kojem najavljuje protivljenje daljnjim integracijama u EU te obećanje da Britanija nikad neće uvesti euro - suprotno od onog što žele liberali. S druge strane, desniji je Times objavio da je konzervativcima za apsolutnu većinu nedostajalo tek 16 tisuća glasova, strateški raspoređenih u 19 izbornih jedinica.

Koalicija duginih boja

Za slučaj da se Clegg odluči za koaliciju s laburistima, već se okuplja “koalicija duginih boja”. Laburistički lideri ne odbacuju izričito mogućnost da s čela stranke ode premijer Gordon Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:15