IZNENAĐENJE

Izbori u Poljskoj: U drugom krugu Duda i Komorowski

 AFP

Kandidat konzervativne oporbe Andrzej Duda iznenađujuće je osvojio najveći broj glasova u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Poljskoj, a u drugom će se krugu 24. svibnja sučeliti sa sadašnjim predsjednikom Bronislawom Komorowskim, pokazale su izlazne ankete nakon zatvaranja birališta u 20 sati.

Duda je dobio 34,8 posto glasova a Komorowski, blizak stranci na vlasti Građanskoj platformi, osvojio je drugo mjesto s 32,2 posto glasova.

Treći je Pawel Kukiz, 51-godišnji popularni roker, koji je dobio 20,3 posto glasova, iznad svih očekivanja, prema anketi za poljsku državnu televiziju.

Predsjednik Komorowski, koji je uoči izbora bio veliki favorit, odmah je svoj rezultat ocijenio "ozbiljnim upozorenjem" vladajućoj stranci i najavio da će u ponedjeljak podastrijeti prijedloge "razočaranima koji očekuju brze promjene, brzu modernizaciju zemlje".

Dudu, kandidata stranke Prava i pravo (PiS) koju vodi Jaroslaw Kaczynski, aktivisti su u stožeru dočekali povicima "Pobijedit ćemo".

On je ponovio da će mu cilj biti "obnova Poljske u brojnim područjima, među kojima u zdravstvu, gospodarstvu i obrazovanju, a da bi to postigli najprije treba promijeniti predsjedništvo", dodao je.

Prednost koju je predsjednik Komorowski imao na početku izborne kampanje davala mu nadu u pobjedu u prvom krugu. Ali ona se neprestano topila tijekom kampanje, osobito nakon što je odbio debatu s ostalim kandidatima.

Prema anketi dan prije izbora Komorowski je imao podršku između 35 i 40 posto Poljaka, dok je Duda tada dobivao između 27 i 29 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29