VIŠE OD 2000 PRIJAVA

Izbori u Rusiji u sjeni teških optužbi za kupovinu glasova: ‘Bio je to užasan dan. Mastan i prljav‘

Neovisni promatrači iz organizacije za prava birača Golos uočili su oko 2000 proceduralnih povreda tijekom prvog dana izbora
 NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

U subotu se širom Rusije održava drugi dan parlamentarnih izbora, a biračka mjesta otvaraju se u 11 vremenskih zona, no izbore su već zasjenile optužbe oporbenih aktivista o prijevarama.

U nedjelju se, nakon zatvaranja biračkih mjesta očekuje da Rusija izabere novu Dumu za sljedećih pet godina koja će brojiti 450 članova, kao i nekoliko novih regionalnih i gradskih uprava.

U petak, prvoga dana glasanja, neovisni promatrači iz organizacije za prava birača Golos uočili su oko 2000 proceduralnih povreda, a većinom se radilo o fotografiranju i videozapisima, što je uobičajen pokazatelj kupnje glasova.

Po izvješću Golosa, evidentiran je masovan dolazak osoba u uniformama na izbore, što upućuje na to da je vlada mobilizirala sve državne namještenike da bi osigurala pobjedu vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija. Ima i izvješća o osobama koje su glasale više puta.

"Bio je to užasan dan. Mastan i prljav", napisala je na Twitteru lokalna političarka iz Sankt Peterburga Irina Fatjanova.

Središnje izborno povjerenstvo odbilo je razmotriti pritužbe te ih je jednostavno pokidalo, kažu iz Golosa.

Nasuprot tomu, čelnica Središnjega izbornog povjerenstva Ella Pamfilova pohvalila je organizaciju glasanja u petak.

Prokremaljski orijentirana Jedinstvena Rusija nastoji zadržati apsolutnu većinu u Dumi, a stranku podupire i predsjednik Vladimir Putin za kojega su izbori važan test nacionalnog raspoloženja.

Mnogim istaknutim oporbenim ličnostima glasanje nije omogućeno. Među njima su pristaše utamničenog otvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je iz svoje kaznene kolonije izvan Moskve pozvao na prosvjedno glasanje protiv Jedinstvene Rusije.

Navaljnijev se tim požalio da je aplikacija za razmjenu poruka Telegram u subotu prvi put blokirala oporbene predizborne oglase.

Osnivač Telegrama Pavel Durov objasnio je da je aplikacija blokirana jer kampanja u danima održavanja izbora više nije dopuštena. Osvrnuo se i na činjenicu da su Apple i Google u petak iz svojih ruskih online trgovina uklonili i aplikaciju 'Pametno glasanje' koju je osmislio Navaljnijev tim.

Oporbeni su aktivisti optužili američke tehnološke divove i Durova za političku cenzuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 14:29