BIZARNA PONUDA

IZBORI U SRBIJI Stranke lažnim ulaznicama za festival EXIT kupovale glasove

Prvi preliminarni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora očekuju se oko 21 sat
 AFP

BEOGRAD - Birališta u Srbiji zatvorena su u nedjelju navečer u 20 sati, a prema neslužbenim podacima odziv birača mogao bi biti manji od očekivanih 55 posto.

Prema posljednjim podacima Republičkog izbornog povjerenstva do 18 sati glasovalo je 45,67 posto upisanih u birački spisak, a procjene su da će izlaznost biti između 53 i 55 posto.

Vučić pred osvajanjem apsolutne većine u Srbiji

Izvanredni parlamentarni izbori protekli su, sudeći po izvješćima s terena, bez ozbiljnijih nepravilnosti koje mogu utjecati na regularnost.

Parlamentarne izbore u Srbiji danas je pratilo ukupno 735 promatrača, 556 domaćih i 179 inozemnih.

Članovi izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Branko Vukšić i Milovan Petković sudjeluju u sastavu Promatračke misije OESS-a kao promatrači na srbijanskim parlamentarnim izborima. Izbore prati oko 50 međunarodnih promatrača iz Parlamentarne skupštine OESS-a i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE).

Na Kosovu je prema podacima OESS-a do 18 sati izišlo 28.000 birača. Pravo glasa na Kosovu ima nešto više od 107.000 upisanih birača, glasovalo se u 17 općina u kojima je bilo izbornih centara, a izborni proces protekao je bez incidenata.

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i favorit na izborima, koji je glasovao rano jutros, ocijenio je da Srbiju poslije izbora očekuje nastavak bolnih reformi, žestoka borba protiv korupcije i za nova radna mjesta.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić uvjeren je da će Srbija vrlo brzo dobiti novu vladu, posvećenu stvaranju uvjeta za bolji život građanima Srbije. "Nadam se da ćemo moći sastaviti vladu koja će nastaviti europskim putem stabilnije, sigurnije i brže nego do sada, pokušati riješiti u potpunosti pitanje Kosova i, naravno, uspostaviti još čvršću i bolju suradnju s našim prijateljima u svijetu", rekao je Nikolić.

Prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 21 sat.

EXIT: 'Ne nasjedajte na provokacije'

EXIT festival je izdao priopćenje u kome upozorava da pojedini stranački aktivisti nude lažne ulaznice za EXIT 2014 u zamjenu za glasove na parlamentarnim izborima, javlja Blic.

" Obavještavamo javnost da je organizacija EXIT festivala došla do saznanja da pojedini stranački aktivisti nude lažne karte za EXIT 2014 u zamjenu za dva glasa na parlamentarnim izborima. Upozoravamo sve ljubitelje EXIT-a da ne nasjedaju na ove provokacije i ne dozvole da se njihovim glasom manipulira na bilo koji način", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su obavjestili nadležne organe, koje pozivaju da hitno ispitaju ove navode "te da spriječe bilo kakvu zloupotrebu glasačkih prava građana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:03