IZ BEOGRADA S. PAVIĆ

IZBORI U SRBIJI Vučić: Ljutu travu na ljutu ranu!; NJEGOVA STRANKA 'Srbi, ne vjerujte Tuđmanovom propagandistu'

Serbian Prime Minister and leader of the Serbian Progressive Party (SNS) Aleksandar Vucic waves to his supporters during a rally ahead of Sunday's election, in Belgrade April 21, 2016. REUTERS/Marko Djurica
 MARKO DJURICA / REUTERS

Njemačka je na strani Srbije, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću jako je važno to pokazati u jeku spora s Hrvatskom koja blokira nastavak pregovora Srbije i EU zbog toga što Srbija sudi za ratne zločine počinjene i na području Hrvatske. Tako je zadnjeg dana predizborne kampanje uoči izbora 24. travnja bivši njemački kancelar Gerhard Schröder došao u Beograd podržati Vučića i njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS).

- Moj je dojam da se Srbija nalazi na dobrom putu, da ima podršku brojnih država Europe, ali i iz Njemačke, kancelarke Angele Merkel. U Europi se poštuje uloga Srbije po stabilnost u regiji - rekao je Schröder u četvrtak nakon susreta s Vučićem.

‘Propagandist Macan’

Međutim, nije se pojavio na završnom predizbornom skupu Srpske napredne stranke u beogradskoj Areni. Pred 20.000 pristaša podršku Vučiću i SNS-u došli su izraziti bivši talijanski ministar vanjskih poslova i bivši potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini, bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer i jedan aktualni političar, potpredsjednik ruske Dume Sergej Železnjak. Videoporukom je podršku SNS-u izrazio Antonio López-Istúriz White, eurozastupnik i glavni tajnik Europske pučke stranke, kojoj pripadaju i zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu.

Kad je Demokratska stranka Bojana Pajtića prije nekoliko dana upozorila da je moguća krađa glasova na izborima, iz SNS-a su im odgovorili nervoznim priopćenjem kako je riječ “o novoj laži Tuđmanova propagandista Macana”.

- Nova laž o nekakvom pripremanju izborne krađe očito dolazi iz kuhinje Tuđmanova propagandista Macana koji savjetuje lažne demokrate kako da još više oblate svoju državu i bace ljagu na nju. SNS poručuje lažnim demokratima da je Srbija država u kojoj vladaju red i zakon, za razliku od vremena kada su Srbijom vladali oni koji su s prijateljima tajkunima razorili sve institucije - odgovorili su iz SNS-a. Analitičari smatraju kako bi veći izlazak birača bio možda i poguban za male stranke, u koje sada spada i DS, jer bi to značilo da moraju osvojiti više glasova kako bi prešle pet posto.

Dvije frakcije

Dvije frakcije DS-a, pravi DS koji vodi Pajtić te koalicija bivšeg predsjednika DS-a i Srbije Borisa Tadića, Nenada Čanka i također bivšeg DS-ovca Čede Jovanovića, zajedno bi osvojile deset posto glasova, ali odvojeno obje liste strepe hoće li prijeći izborni prag.

Što se više glasova rasprši ispod praga, to će više pripasti SNS-u. U slučaju da nijedna od pet stranaka ne prijeđe prag, SNS bi s 50 posto glasova osvojio golemih 196 od ukupno 250 zastupnika, izračunao je Bojan Klačar iz CeSID-a.

Govoreći sebi “vi”, Vučić je na predizbornom skupu u Areni rekao da su prošle dvije godine otkako je preuzeo važnu dužnost vođenja vlade Srbije (četiri godine SNS ima većinu u parlamentu, ali je prve dvije godine premijer bio Ivica Dačić) te da je zahvaljujući teškim i hrabrim reformama Srbija stala na noge. - Prošle su dvije godine otkako smo preuzeli odgovornost i svima jasno rekli da smo spremni na ljutu ranu staviti ljutu travu, da smo voljni istrpjeti svaku bol i svaki napor, svaku mržnju i bijes, svjesni da je pred nama dugački proces ozdravljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:55