SJEVERNA MAKEDONIJA

Izbori usred pandemije: Vladajuća koalicija Zorana Zaeva u tijesnom vodstvu ispred VMRO-DPMNE-a

Odaziv 1,8 milijuna registriranih glasača do 20.45 sati je dosegao 50,86 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo
Zoran Zaev
 Str/AFP

Vladajuća koalicija proeuropskog premijera i socijaldemokrata (SDSM) Zorana Zaeva na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji osvojila je 36,9 posto glasova, a oporbeni VMRO-DPMNE 35,9 posto glasova, pokazali su prvi neslužbeni rezultati izbora.

Albanska vladajuća stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) osvojila je 10,2 posto glasova, a opozicijska Alijansa za Albance 8,13 posto glasova. Do sada je prebrojeno 71 posto glasova birača.

Glasovanje na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, održano uz stroge zaštitne mjere usred pandemije koronavirusa, završeno je u srijedu navečer.

Odaziv 1,8 milijuna registriranih glasača do 20.45 sati je dosegao 50,86 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Obično glasovanje završava u 19 sati, ali su birališta ostala otvorena dodatna dva sata kako bi se izbjegle gužve i opasnost zaraze.

Glasači su na biračkim mjestima morali nositi maske, dezinificirati ruke, a istovremeno je puštano samo onoliko ljudi koliko je bilo mjesta za ispunjavanje listića.

Izbori su prvotno bili predviđeni za 12. travnja, ali su ih vlasti odgodile zbog pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 05:01