JEDNOGLASNA ODLUKA

Izborna Glavna skupština HSS-a 14. siječnja u Zagrebu

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Izborna Glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) održat će se 14. siječnja 2017. godine u Zagrebu, doznaje Hina u utorak navečer u HSS-u nakon sjednice Predsjedništva stranke koje je tu odluku donijelo jednoglasno.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i Predsjedništvo stranke jednoglasno su u utorak donijeli Odluku o raspisivanju izbora za središnja tijela HSS-a i održavanju izborne Glavne skupštine stranke 14. siječnja 2017. u Kongresnoj dvorani "Globus" Zagrebačkog velesajma.

U Odluci se navodi kako je broj predstavnika županijskih organizacija stranke za izbornu Glavnu skupštinu utvrđen na temelju središnje evidencije članstva na dan 10. listopada ove godine. Očekuje se da će na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a sudjelovati oko 850 delegata i 150 gostiju.

Kandidacijski postupak za sva središnja tijela HSS-a provest će se od 16. do 22. prosinca. U tom razdoblju će se moći kandidirati članovi stranke za sva središnja stranačka tijela, uključujući i za predsjednika, odnosno predsjednicu HSS-a.

Tom Odlukom je predsjednik HSS-a Krešo Beljak unutar statutarnog roka, a na zahtjev jedne trećine delegata Glavne skupštine, sazvao sjednicu izborne Glavne skupštine HSS-a.

Beljak je uvažio svih 286 potpisa delegata kao valjane. Naime, on je izbornu Glavnu skupštinu stranke trebao sazvati u statutarnom roku od 30 dana, počevši od 17. listopada kada je predsjednik zagrebačke organizacije i kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić u Središnjicu HSS-a predao 286 potpisa delegata Glavne skupštine koji su tražili sazivanje izborne Glavne skupštine stranke u što skorijem roku. Matić je tada kazao kako očekuje da po tradiciji HSS-a, izborna Glavna skupština stranke bude sredinom prosinca, u subotu 17. prosinca, prije Dana HSS-a, 22. prosinca, kao što je uvijek i bila.

Predsjedništvo HSS-a u utorak je na sjednici dalo i dopunski rok od 15 dana zagrebačkoj gradskoj organizaciji i županijskoj organizaciji Osječko-baranjske županije da provedu reviziju članstva.

Komisija koju je 1. listopada imenovalo Predsjedništvo HSS-a radi utvrđivanja odgovornosti 21 člana suspendiranog zbog političke odgovornosti, informiralo je Predsjedništvo o svom dosadašnjem radu.

Za sada nije poznato hoće li Komisija završiti svoj posao do kandidacijskog postupka za sva središnja tijela HSS-a koji će se provesti od 16. do 22. prosinca. Među suspendiranim HSS-ovcima su i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji su još ranije izrazili želju da se kandidiraju za predsjednicu, odnosno predsjednika Hrvatske seljačke stranke.

Stručno vijeće HSS-a informiralo je Predsjedništvo, u kojemu su i svih petero saborskih zastupnika HSS-a, o aktualnom paketu zakona koji reguliraju pitanje porezne reforme. Stručno vijeće HSS-a mišljenja je kako predložena porezna reforma ne može ostvariti planirane ciljeve, a to je povećanje akumulacije kapitala kod poduzeća i slobodnih dohodaka kod kućanstava s ciljem ubrzavanja ekonomskih aktivnosti i stvaranja radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 03:27