USIJANA ATMOSFERA

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini: Potiču se strah i mržnja te poziva na podjelu

Kampanja među hrvatskim strankama u BiH je najnezanimljivija, a značajnije stranačke aktivnosti vodi jedino HDZ BiH

Bakir Izetbegović

 Mustafa Ozturk/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Desetak dana nakon početka, predizborna kampanja u BiH očekivano se počela zaoštravati s međunacionalnim prijeporima, podgrijavanjem mržnje i straha u čemu prednjače Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji pak uporno ponavlja da inzistiranje Zagreba na izbornoj reformi vodi podjeli zemlje.

- Današnja politika koja prije svega dolazi iz Zagreba, uz podršku HDZ-a, Dodika i nažalost nekih stranaca je pokušaj povlačenja linije između enklava kako bi BiH ubuduće bila podijeljena - rekao je u Maglaju Komšić, koji je čelnik Demokratske fronte. Dodao je kako su se stranke sa sjedištem u Sarajevu u zadnje četiri godine "oduprle pritisku Zagreba i jednog dijela stranaca".

Komšić je u tri navrata dosad biran u Predsjedništvo BiH dominantno glasovima bošnjačkih birača. On se ponovno kandidirao za izbore koji se održavaju 2. listopada. Sad prijeti opasnost da bošnjačke stranke preuzmu i kontrolni paket trećine hrvatskih izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranome Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, čime bi stvorile preduvjete da iz izvršne vlasti izbace stranke iz Hrvatskog narodnog sabora BiH za koje glasuje najveći broj Hrvata u toj zemlji. Podjela vlasti između triju konstitutivnih naroda dogovorena je Daytonskim mirovnim sporazumom.

Hrvatska pak strana inzistira da visoki predstavnik izmjenama izbornih propisa spriječi preglasavanje Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka.

Žestoko reagiranje većine srpskih stranaka, ali i dijela bošnjačkih, izazvao je ovoga tjedna kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je najprije poručio kako mogu otići svi kojima se ne sviđa BiH te da mogu "ponijeti onoliko zemlje koliko im ostane na cipelama". Nije se dugo čekalo na odgovor čelnika SNSD-a i kandidata za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je također, očekivano prijetio odcjepljenjem.

- Srbima jedino preostaje da se odvoje od takvih izjava i politika - rekao je Dodik. Čelnik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić je pak poručio Izetbegoviću da je odavno prošlo vrijeme "begova i otimačine srpske zemlje".

Žestok prosvjed zbog Izetbegovićeva dočeka u sklopu predizborne kampanje u selu Šerićima kod Zenice uputio je tamošnji gradonačelnik Fuad Kasumović. Ondje je Izetbegović na predizbornom okupljanju dočekan u krugu džamije gdje je čak ispečen i vol. Društvenim mrežama kruži i video s toga događaja na kojemu mještani uzvikuju "Tekbir - Allahu ekber", što znači Alah je velik na arapskom i turskom. Taj su poklič koristili za vrijeme rata i mudžahedini, strani islamski ratnici koji su se borili na strani bošnjačke Armije BiH.

Kampanja među hrvatskim strankama u BiH je najnezanimljivija. Značajnije stranačke aktivnosti vodi jedino HDZ BiH čija kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto zajedno s čelnikom te stranke Draganom Čovićem obilazi općine, susreće se sa stranačkim aktivistima i predstavnicima katoličke Crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. listopad 2022 02:24