BITKA U INDIJI

Izborni debakl premijera odgovornog za tragediju: U Zapadnom Bengalu većinu je osvojila opozicija

Pobjedom nad pandemijom želio je učvrstiti vlast. Danas cijeli svijet gleda apokaliptične prizore u Indiji, a on je ključne izbore - izgubio
Članovi stranke DMK slave na ulicama
 Arun Sankar/AFP

Dok su četiri indijske savezne države i teritorij Puducherry obrađivale glasačke listiće kojima će se odlučiti omjer političkih snaga u lokalnim parlamentima, Indija je zabilježila 3689 umrlih od covida-19; najveći broj smrtnih slučajeva u jednome danu od početka pandemije. Uoči objave prvih izbornih projekcija mediji su građane obavijestili kako je u delhijskoj bolnici zbog kronične nestašice kisika preminulo još 12 pacijenata i jedan liječnik, što je četvrti takav incident u posljednjih deset dana.

Stranka BJP, na čijem je čelu aktualni premijer Narendra Modi, po svemu sudeći, nema razloga za veselje. Modi je ove izbore planirao iskoristiti da postavi svoje ljude na jugu i istoku države. Najdramatičnija bitka za svaki glas, paralelno s nekontroliranim širenjem virusa, vodila se u Zapadnom Bengalu, u kojem je premijer želio odmjeriti snage s izuzetno popularnom regionalnom čelnicom Mamatom Banerjee.

Uspjeh opozicije

Prema prvim rezultatima, njezina će stranka AITC (Panindijski izvorni kongres) dobiti 137 mandata u parlamentu Zapadnog Bengala, a BJP može računati na tek 70 zastupničkih mjesta. Modijeva opozicija prešla je u vodstvo i u saveznim državama Tamil Nadu i Kerala na jugu zemlje, no BJP i dalje vodi u državi Assa na sjeveroistoku, ali će mu, po svemu sudeći, i dalje nedostajati četiri zastupnika za parlamentarnu većinu. Na teritoriju Puducherry, koji kontrolira federalna vlada, još nije obrađeno dovoljno listića da se mogu projicirati izborni rezultati.

image
Pristaše AITC stranke
Diptendu Dutta/AFP

- Loši izborni rezultati možda neće zadati veliki udarac popularnosti Narendre Modija u Indiji, ali bi mu ozbiljno mogli naštetiti propusti federalne vlade tijekom ovog vala pandemije - objasnio je Bloombergu Sandeep Shastri, politički analitičar na Sveučilištu u Bhopalu, koji vjeruje da bi pitanje nezapamćene zdravstvene krize moglo postati okosnicom ocjenjivanja ukupnog rada Modijeve vlade narednih godina. Do koje je mjere i sam Modi svjestan propusta svoje vlade, u prilog govori i činjenica kako je glasnogovornik stranke BJP ove nedjelje, uoči prvih izbornih projekcija, priznao odgovornost vladajuće stranke.

Međutim, unatoč tome, indijski premijer je svejedno uložio veliki trud u ograničavanju utjecaja kritičara njegove vlade na društvenim mrežama. Naime, dok federalna vlada sporo odgovara na vapaje svojih unesrećenih građana, očajni Indijci pomoć su samoinicijativno počeli tražiti na društvenim mrežama. Influenceri poput poznatih sportaša, poduzetnika izuzetno popularnih bolivudskih glumaca i inih, svoje praćene platforme na društvenim mrežama posljednjih dana intenzivno koriste za sakupljanje financijske pomoći u svrhu nabave medicinske opreme i boca kisika.

image
Pristaše AITC stranke
Diptendu Dutta/AFP

Štoviše, nekolicina domišljatih filantropa do humanitarne je pomoći uspjela doći i na Tinderu.

No, Modiju je zasmetala činjenica što brojni Indijci putem društvenih mreža odgovornost za stravičnu krizu pripisuju propustima njegove vlade, zbog čega su se na Twitteru popularizirali heštegovi kojim ga pozivaju na ostavku.

"Fake news"

Indijsko federalno ministarstvo informiranja prošloga je tjedna putem priopćenja od Twittera i Facebooka tražilo uklanjanje stotinjak objava koje su "sadržavale lažne i neprovjerene informacije o statusu pandemije u Indiji". Prema New Delhiju, korisnicima se stvarala nepotrebna panika objavljivanjem zastarjelih slika ili netočnih informacija. Glasnogovornik Twittera CNN-u je potvrdio kako su dobili naputak iz indijske prijestolnice, te da su odgovorili na njihovu molbu, što je razbjesnilo brojne indijske korisnike društvenih mreža.

- U ovome trenutku na društvenim mrežama postoje stotine tisuća lažnih vijesti o statusu pandemije u Indiji. Zašto se vlada u New Delhiju prošloga tjedna onda fokusirala samo na stotinjak objava u kojima se kritiziraju njihovi propusti? Pogotovo ako se u obzir uzme da je većina tih uklonjenih objava bila izrečena u formi nečijeg osobnog mišljenja, a ne objektivnih činjenica - ogorčeno CNN-u poručuje Pratik Sinha, suosnivač portala Alt News koji presreće lažne vijesti u Indiji.

Dobro upućeni izvori tvrde kako su čelnici društvenih mreža u nezavidnoj poziciji u kojoj trebaju naći balans između pomaganja unesrećenim ljudima na terenu te zahtjeva vlade koja kreira uvjete jednog od najvećih tržišta na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24